EYE HR, Konferencije

EYE@Bristol 2017

Od 16. do 18. lipnja 2017. godine održana je konferencija EYE@Bristol u Britanskom Bristolu. Konferenciji je prisustvovalo više od 50 mladih inženjera raznih usmjerenja. Prvi dan održano je okupljanje u YHA Bristol hostelu gdje su mladi inženjeri koji se ne poznaju imali priliku upoznati se i ostvariti prve kontakte. Nakon registracije i podjele akreditacija, grupe mladih inženjera imale su priliku otići u jednu od četiri kompanije (ovisno o njihovom odabiru):

 • Bristol Robotics Laboratory (BRL) – sveobuhvatan akademski centar za multidisciplinarno robotičko istraživanje u Velikoj Britaniji. Organizacija ostvaruje suradnju sa Sveučilištem West England (UWE Bristol), Sveučilištem Bristol i preko 200 akademika, istraživača i ostalih sudionika. BRL je danas svjetski lider u robotici, inteligentnim autonomnim sustavima i bio inženjerstvu.
 • National Composites Centre (NCC) – organizacija u kojoj radi preko 100 stručnjaka, kompozitnih inženjera, projektanata i tehničara. Glavni cilj ove organizacije je postati svjetski centar za kompozitnu tehnologiju. NCC omogućuje istraživanje i razvoj tehnologije koja je potrebna u svim sektorima koji imaju potrebu korištenja ovakve vrste materijala (npr. Airbus)
 • Airbus – najveći svjetski proizvođač komercijalnih zrakoplova koji danas broji preko 134 000 zaposlenih diljem svijeta i ukupnim prihodom od 67 milijardi eura. Samo u sektoru komercijalnog zrakoplovstva tvrtka danas zapošljava više od 4 000 inženjera. Airbus Bristol predstavlja sjedište Airbusa u Velikoj Britaniji u kojemu se nalazi centar za projektiranje i izradu krila aviona, sustava za gorivo i opreme za slijetanje za većinu komercijalnih zrakoplova. U sklopu posjeta Airbusu posjećen je pogon za izradu krila teretnog vojnog aviona Airbus A400M Herkules gdje je bilo moguće vidjeti cijeli proces izrade i dobiti odgovore na mnoga pitanja vezana za krila i opremu na njima (izrada spremnika, uporaba kompozita, pumpe sa gorivom, motori, dodatna vojna oprema i sl.). U krugu tvornice je posjećen i pogon za testiranje i izradu dijelova od titanija i sličnih specijalnih materijala korištenjem raznih tehnologija 3D printanja (Selective Laser Sintering – SLS, Selective Laser Melting – SLM i Electronic Beam Melting – EBM).
 • GKN Aerospace – najveći svjetski dobavljač tehnološke razine 1 za avioindustriju. Sastoji se od 55 tvornica diljem svijetu u 14 zemalja i danas opslužuje preko 90% svjetskih proizvođača aviona i avionskih motora. Njihova tehnologija koristi se u zrakoplovima od uskotrupnih do poslovnih pa čak i u petoj generaciji borbenih aviona.

 

Drugi dan konferencije održan je u Inženjerskoj kući (Engineers House). Tamo je održano mnoštvo radionica i prezentacija poput:

 • Innovation in Construction – voditelji radionice objasnili su što je BIM (engl. Building information modeling), kako je BIM korišten na velikim projektima u Velikoj Britaniji te kako BIM može pomoći pri donošenju odluka.
 • Potential Energy – na ovoj radionici mladi inženjeri dobili su savjete kako kreirati prezentaciju i kako prezentirati i to kroz izradu vlastite prezentacije.
 • Mind Mapping – From Complexity to Clarity – voditelji ove radionice pojasnili su zašto je bitno izrađivati mentalne mape i koje programe je najbolje koristiti ovisno o vrsti projekta na kojemu se mentalna mapa izrađuje.
 • Design Thinking – radionica je omogućila mladim inženjerima da lakše određuju važna pitanja i osobe kojima pitanja moraju biti postavljena te da lakše vizualiziraju procese kako bi bili fokusirani na „prave stvari“.
 • EYE Lighting Talks – mladi inženjer, član EYE-a, predstavio je sebe i svoj rad u tvrtki Airbus gdje radi u odjelu istraživanje i izradu sustava za zaštitu zrakoplova od udara gromova.
 • Professional Registration – radionica je pokušala pomoći mladima da razvijaju vještine koje će im pomoći pri nalaženju posla
 • Ideas are International – na ovoj radionici prezentirane su ideje koje će se pokušati ostvariti, a prisutni su se mogli prijaviti i za sudjelovanje.
 • Personal Branding for Engineers – voditelji radionice pokušali su prisutnima pomoći razumjeti važnost brendiranja inženjera te kako raditi na brendiranju, zašto i kako biti uključen u društvene mreže (Facebook, Twitter, LinkedIn i sl.), kako koristiti društvene mreže za umrežavanje, kako odrediti vlastite vještine i prezentirati ih na ispravan način.

Radionice/predavanja su održane u tri dijela. U svakom dijelu mladi inženjeri mogli su birati jednu radionicu/predavanje ovisno o temama koje su ih zanimale.

Na kraju dana održana je gala večera u dvorani hotela Grand Bristol.

20170617_193738
Gala večer

Treći dan konferencije održana je plenarna sjednica članova EYE-a gdje je predstavljen rad EYE-a, najavljena sljedeća konferencija koja će se održati u jesen u Kopenhagenu i konferencija koja će se održati u proljeće 2018. godine u Bugarskoj Sofiji. Zatim je održana prezentacija predstavnika HIS-a, Marina Dokoze, o Hrvatskoj, Hrvatskim inženjerima i Hrvatskom inženjerskom savezu.

Ostatak dana bio je predviđen za razgledavanje Bristola, dok je za članove vijeća bio organiziran zaseban sastanak u popodnevnim satima.

20170618_104934
Plenarna sjednica
Advertisement

2 misli o “EYE@Bristol 2017”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s