EYE HR

EYE HR primljena u članstvo EYE-a

European Young Engineers (EYE) krovna je udruga koja okuplja i koordinira europsku mrežu mladih profesionalaca i studenata inženjerskih struka. EYE okuplja mlade inženjere raznih usmjerenja koji već rade, ali i one koji još studiraju. Trenutno EYE predstavlja više od 150.000 mladih europskih inženjera, osnovana je  devedesetih godina prošloga stoljeća, a s hrvatskom podružnicom broji 23 članice. Uloga Udruge je međusobna razmjena znanja i iskustava, s ciljem poticanja njihove mobilnosti.

EYE je krovna udruga čije su članice primjerice Njemački inženjerski savez VDI, ali i manje organizacije poput EYE UK.

Još od 1995. Godine EYE organizira trodnevne konferencije koje okupljaju oko 100 sudionika iz cijele Europe. Neki od gradova u kojima su do sada održane koneferencije su: London, Hannover, Rotterdam, Dublin, Budimpešta, Helsinkij, Kopenhagen, Pariz, Sofija, Sarajevo, Valetta, Lisabon, Bristol i mnogi drugi. Sljedeća konferencija održat će se na proljeće 2018. godine u Bugarskom glavnom gradu Sofiji. Osim organiziranja konferencije, EYE objavljuje i elektronički magazin „EYE Contact“ (https://issuu.com/eyengineers) te se bavi drugim aktivnostima vezanim uz promociju inženjerske struke, razmjenu iskustava mladih inženjera i njihovo umrežavanje. EYE surađuje i sa vodećom Europskom inženjerskom organizacijom FEANI te firmom Careers international sa kojom pomaže spajati vrhunske talente i vrhunske poslodavce.

RHD_2200a_resize

Hrvatska podružnica mladih inženjera (EYE HR) osnovana je krajem prošle godine i jedna je od sekcija Hrvatskog inženjerskog saveza (HIS). Da bi se organizacija osnovala bilo je potrebno prisustvovati konferenciji EYE@Bristol na kojoj je Vijeću EYE predstavljena ideja da Hrvatska postane članica. Nakon toga se okupila grupa entuzijasta koji su tijekom nekoliko mjeseci uspješno ispunili zahtjeve za učlanjenje u EYE. Na sastanku Vijeća EYE-a u Luksemburgu, održanom 13. siječnja 2018. u organizaciji  luksemburške udruge inženjera ANEIL, rad i planove EYE HR predstavili su predsjednik Marin Dokoza i zamjenik predsjednika Božo Cicvarić.

Tijekom prezentacije rada predsjednik EYE HR Marin Dokaza prikazao je koji su koraci prethodili osnivanju EYE HR i kako je uložen veliki trud u kreiranje statuta čiji je cilj biti odlična osnova za razvoj EYE HR. „Misija organizacije EYE HR je okupljanje i povezivanje mladih inženjera iz svih područja na razini Republike Hrvatske i Europske Unije, poticanje njihove mobilnosti i konkurentnosti na domaćem i stranom tržištu te kontinuirano promoviranje važnosti inženjerskih struka u društvu i gospodarstvu.“ – izjavio je Dokoza.

EYE HR želi biti vodeća Udruga u povezivanju mladih inženjera na razini Republike Hrvatske. Kroz razmjenu iskustava, poticanje zajedničkog djelovanja, veću komunikaciju i mobilnost želi stvoriti hrvatskim i europskim mladim inženjerima veće mogućnosti djelovanja i zapošljavanja. Time se inženjerskim strukama u konačnici žele poboljšati mogućnosti za dodavanjem većih vrijednosti društvu i gospodarstvu. Na taj će se način inženjerske struke bolje pozicionirati u društvu, ukazati na njihovu važnost za razvoj te doprinijeti samoj promociji inženjerske struke.

Prihvaćajući izneseni program EYE HR, Vijeće, koje se sastoji od predstavnika svih članica, na tom  zasjedanju u Luxemburgu,  primilo je EYE HR kao ravnopravnu članicu EYE-a.

Vezano za prijem hrvatske podružnice u krovnu europsku udrugu predsjednik Marin Dokoza je rekao:

Ovo je povijesni trenutak za Hrvatsko inženjerstvo i Hrvatske mlade inženjere. EYE HR će se truditi biti pozitivno osvježenje u Hrvatskoj inženjerskoj zajednici i pokretač pozitivnih promjena u Hrvatskoj, ali i šire.“

Želite li postati dio EYE HR-a? Saznajte više o članstvu.

EYE HR možete pratiti u putem službene facebook stranice na poveznici.

Advertisement

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s