EYE HR

Obilježeni Dan inženjera i 140 godina Hrvatskog inženjerskog saveza

Pod pokroviteljstvom HAZU-a i u organizaciji HIS-a i Akademije tehničkih znanosti Hrvatske u Zagrebu 2. ožujka 2018. obilježen je peti Dan inženjera Republike Hrvatske. Odlukom Skupštine HIS-a taj će se dan obilježavati istog datuma kada je u Zagrebu 1878. osnovan Klub inžinirah i arhitektah, a njegov je slijednik od 1992. Hrvatski inženjerski savez. Izazovi i perspektive u razdoblju industrije 4.0 bile su ključne teme skupa održanog povodom obilježavanja 140. godišnjice Hrvatskog inženjerskog saveza. Na prigodnome skupu u organizaciji Hrvatskog inženjerskog saveza (HIS) i Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ) u velikoj dvorani Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu okupili su se mnogobrojni visoki uzvanici među kojima su bili i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar te rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras.

Respektabilno i nerijetko zanemareno tehničko znanje

HIS, slijednik Kluba inžinirah i arhitektah , inicirao je davne 1891. prve rasprave o visokotehničkome obrazovanju. U svojoj burnoj povijesti HIS, koji danas djeluje kao krovna udruga, mijenjao je svoj naziv čak devet puta.

DSC_0019

Na početku skupa okupljenima se obratila dr. sc. Vjera Krstelj, predsjednica Hrvatskog inženjerskog saveza. Rekla je to kako u eri industrije 4.0, koju obilježava kvantni skok u području digitalizacije, što podrazumijeva i otvaranje novih kreativnih zanimanja, disruptivni procesi i ubrzana digitalizacija društva i gospodarstva traže, i to bez odgađanja, bitne promjene ne samo u sustavu formalnog obrazovanja, već i u intenzivnome uključivanju neformalnog i informalnog obrazovanja, odnosno cjeloživotnog obrazovanja. Istaknula je to kako svi napori još uvijek ne donose dovoljno ploda. Vidljiv je nedovoljan razvitak tehnologije i gospodarstva u Hrvatskoj, što se vrlo neugodno odražava na standard hrvatskih građana. Premalo rezultata koji bi se mogli i trebali očekivati od postojećega tehnički obrazovanog kadra u Hrvatskoj dokazuje to da inženjerska znanja i mogućnosti nisu dovoljno iskorišteni na razinama na kojima se donose odluke o razvitku tehnologije i gospodarstva u Hrvatskoj. Time se pred inženjere postavlja veliko pitanje jer nisu uvijek samo neki drugi krivi.

Prof. Krstelj izjavila je to da je Hrvatski inženjerski savez s više od 20 000 inženjera kroz svoje 32 domaće inženjerske udruge te članstvo u europskome udruženju FEANI povezan s 34 nacionalne europske članice i približno 3,5 milijuna inženjera u Europi, što je kvalitetna podloga i za obrazovanje u tehničkome području, ali i za korištenje stručnih znanja kojima raspolaže za razvitak hrvatskoga gospodarstva.

Štromar je istaknuo to da Vlada itekako prepoznaje svaki pozitivan doprinos koji nas približava idealu, a ideal je zemlja znanja. Stvoriti zemlju znanja, a obrazovanje prilagoditi trendovima 21. stoljeća jedan je od osnovnih ciljeva Vlade Republike Hrvatske i zato će do kraja mandata biti provedena kompletna reforma obrazovanja, a škole u kojima su bile najvažnije samo ocjene pretvorit će se u škole u kojima će najvažnije biti znanje.

Ministrica Blaženka Divjak u svojemu je govoru napomenula to kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja radi na različitim projektima u čijemu je fokusu STEM obrazovanje i podizanje kvalitete i kvantitete obrazovanja u STEM-u. Istaknula je to kako upravljanje industrijskom kralježnicom gospodarstva Hrvatske, koju čine industrije kao što su prehrambena, drvoprerađivačka, kemijska i ostale, u okružju održivog razvoja i života moraju osmisliti i provoditi stručnjaci iz STEM područja.

DSC_0042

Prvi su put u akademskoj godini 2017./2018. dodijeljene STEM stipendije, njih 3400, a prvi su put uključeni i brucoši jer je vrlo važno da se pokrije i prva godina, kada studenti ulaze u sustav, budući da je česta prepreka pri upisu fakulteta iz STEM područja nedostatak stipendija u prvoj godini, objasnila je ministrica Divjak.

Bez inženjera nema odgovarajućih odgovora na moderne tehnološke izazove

Prof. dr. sc.Vladimir Andročec, predsjednik HATZ-a, osvrnuo se u svojemu govoru na 25. obljetnicu Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, naglasivši sve intenzivniju potrebu uvažavanja principa održivosti, interdisciplinarnog i međusektorskog pristupa u fokusu dugoročnijeg uravnoteženja i stabilnosti poslovanja na svim razinama proizvodnje. Bez takvog pristupa nacionalno gospodarstvo osuđeno je i na slijepu i na jednosmjernu ulicu, lišeno odgovarajućih odgovora na postavljene tehnološke i proizvodne izazove sa sagledivim, znatnim, nimalo povoljnim ukupnim konačnim posljedicama po hrvatsko društvo u cjelini i njegov demografski potencijal.

Mr. sc. Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, govorio je o tomu kuda ide hrvatsko graditeljstvo, prof. dr. sc. Neven Duić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu o energetskoj tranziciji i industriji 4.0., prof. dr. sc. Ivan Petrović s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu o sagledivim izazovima i perspektivama industrije 4.0., dok je Gordana Hrelja Kovačević s Građevinskog fakulteta u Zagrebu stručnoj javnosti predstavila vrlo zanimljiv projekt Pelješkog mosta.

Marin Dokoza je održao kratko izlaganje o udruženju EYE-HR. Udruge mladih inženjera Republike Hrvatske osnovana je kako bi pružila mladim inženjerima šansu da se organizirano povežu s mladim inženjerima Europe i na taj način steknu dodatna iskustva o različitosti i jedinstvu unutar inženjerske struke. Misija organizacije je okupljanje i povezivanje mladih inženjera iz svih područja na razini Republike Hrvatske i EU, poticanje njihove mobilnosti i konkurentnosti na domaćem i stranom tržištu te kontinuirano promoviranje važnosti inženjerskih struka u društvu i gospodarstvu.

Na kraju skupa prof. Krstelj istaknula je potrebu za ravnopravnom zastupljenošću inženjera na svim razinama i u svim tijelima i institucijama koje utječu na gospodarstvo – od lokalnih uprava do uprava na razinidržave. Svečanost obilježavanja Dana inženjera Republike Hrvatske završila je uz prigodni domjenak i druženje okupljenih inženjera.

Advertisement

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s