EYE HR, Konferencije

EYE@Sofia 2018

Od 18. do 20. svibnja 2018. godine održana je konferencija EYE@Sofia u Sofiji, Bugarska. Konferenciju je organizirao odjel mladih inženjera federacije znanstvenih i tehničkih udruženja Bugarske (FNTS). Tema konferencije bila je „Održivo inženjerstvo“, eng. Sustainable Engineering. Hrvatsku delegaciju prisutnu na konferenciji činili su Božo Cicvarić, zamjenik predsjednika EYE Hrvatska i Josip Dankić, član EYE Hrvatska.

Slika1

Prvog dana, 18. svibnja, konferenciju je pozdravom i srdačnim uvodnim govorom otvorila ministrica obrazovanja Bugarske. Ivan Yatchev, predsjednik FNTS-a, zaželio je prisutnima puno uspjeha i istaknuo važnost teme održivog inženjerstva. Zadovoljstvo brojem sudionika konferencije u svome je uvodnom govoru naglasio i tajnik EYE-a, Chris Waters.

Uslijedilo je predavanje prof.dr. Nikole Kaloyanova s Tehničkog sveučilišta u Sofiji na temu „Zero-Energy Buildings“ te znanstvenika Rhysa Phillipsa koji je pričao o spolnoj raznolikosti u inženjerskim strukama odnosno u tvrtki Airbus u kojoj je zaposlen. U govoru je  zaključio kako veća spolna raznolikost u poduzećima doprinosi proizvodnji i inovacijama.

Nakon govora uslijedio je posjet poduzećima. Naime, sudionici su prilikom prijave na konferenciju imali mogućnost odabira posjete jednoj od tri vodeće inženjerske tvrtke u Bugarskoj:

  • SOFIA MED – proizvođač različitih izvedbi bakra i bakrenih legura kao što su diskovi, tanjuri, listovi i sl.
  • SPESIMA GmbH – punog naziva Specialized Systems for Automation ovo bugarsko-njemačko udruženje izrađuje specijalizirane robote za automatizaciju strojeva horizontalnog lijevanja koji se izvoze u preko 30 zemalja diljem svijeta.
  • CERB (CENTRALNA ENERGOREMONTNA BAZA) EAD – vodeći dobavljač servisnih usluga za pogonska postrojenja u Bugarskoj

Za sve ljubitelje područja mehanike i automatizacije tvrtka SPESIMA imala je puno za ponuditi. Posjet tvrtki bio iznimno zanimljiv jer su mladi inženjeri osim predavanja o samoj tvrtki imali priliku posjetiti radne prostorije i upoznati se s najnovijim strojevima i robotima.

Sljedećeg jutra sudionici su učestvovali na zanimljivim radionicama, ovisno o temama koje su ih zanimale, a u ponudi su bile:

  • Pitching & Storytelling (Rhys Phillips)
  • Kako se kao inženjer pripremiti na izazove klimatskih promjena (Michel Bourqui)
  • Održivo inženjerstvo (Nikolay Angov)

Na svojoj je radionici Rhys je kroz interaktivnu vježbu upoznavanja mladim inženjerima pokazao kako održati kvalitetan govor odnosno kako efektivno predstaviti  sebe i svoje ideje u kratkom vremenu. Sudionici su na kraju radionice izrazili zadovoljstvo vježbama te zaključili koliko u govoru su važne emocije i način prezentiranja ideja.

Nešto kasnije, uslijedila je plenarna sjednica na kojoj je bugarska ministrica obrazovanja upoznala sudionike sa izazovima s kojima se ona kao ministrica susreće. Govor je popratila otvorena diskusija o trenutnoj poziciji inženjera u Bugarskoj, ali i u Europi otvarajući nova pitanja za sljedeće konferencije.

Organizatori konferencije sudionicima su priredili još zanimljivog sadržaja – Team Challenge. Prisutni su se podijelili u grupe i dobili zadatak predstaviti najinovativniju ideju na koji način promovirati inženjerstvo kao struku i privući mlade da se odluče biti inženjeri.

Popodne je uslijedio sastanak vijeća članica gdje se raspravljalo o bitnim temama vezanim za budućnost EYE-a. Zamjenik predsjednika, Božo Cicvarić na sastanku je predstavljao EYE Hrvatska. Dvije nove članice, COGITI iz Španjolske i EYE Czechia, primljene su u EYE „obitelj“ te im je iskazana dobrodošlica.

Na kraju dana održano je zatvaranje konferencije na gala večeri u Veseloto Selo folk-art restoranu uz prekrasan ambijent bugarske kulturne baštine, pjev i tradicionalni folklorni ples Bugarske. Predstavništvo EYE-a zahvalilo se FNTS-u na iznimnom trudu i cjelokupnoj organizaciji konferencije.

Zadnjeg dana, 20.05. organizirana je posjeta Nacionalnom povijesnom muzeju Bugarske, ujedno i najvećem muzeju u toj državi. Cjelokupna je konferencija na taj način zaokružena s pozdravima mladih inženjera uz bogatu bugarsku kulturu i prošlost.

Još jedno veliko iskustvo i proširivanje poznanstava mladih europskih inženjera.

Sljedeća postaja – konferencija EYE@Malta!

Autor: Božo Cicvarić

Advertisement

2 misli o “EYE@Sofia 2018”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s