EYE HR, Hrvatski inženjeri

Hrvatski inženjeri: Franjo Hanaman

Franjo Hanaman (Drenovci, Vukovarsko-srijemska županija, 30. lipnja 1878. – Zagreb, 23. siječnja 1941.) bio je znameniti hrvatski kemičar i metalurg. Franjo se rodio 1878. u Drenovcima te se nedugo nakon rođenja s obitelji preselio u Brčko gdje je pohađao pučku školu, a u Zemunu nastavio školovanje u Realnoj gimnaziji. Nakon mature otišao je studirati u Beč, gdje je 1899. diplomirao na Kemijskom odjelu Tehničke visoke škole.

Želiš čitati još zanimljivih priča? Klikni i prijavi se na Newsletter.🙂

Sljedeće godine postao je asistent dr. Georga Vortmanna na katedri analitičke kemije, gdje je upoznao dr. Alexandera Justa, znanstvenika koji ga je zainteresirao za rad na poboljšanju električne žarulje s metalnom žarnom niti.

Hanaman je godine 1902. prihvatio Justov prijedlog za suradnju u kojoj su počeli provoditi istraživanja na području električne rasvjete u suradnji s tvrtkom Schneider & Co. Cilj im je bio pronalaženje metalnih žarnih niti koje će trajati dulje i trošiti manje energije nego Edisonova žarulja s ugljičnom žarnom niti koja je mogla svijetliti više od 1.200 sati, ali je bila vrlo krhka i imala veliku potrošnju energije (3,5 W/HK).

Već je iste te godine žarulja s volframovom niti preuzela prvo mjesto u prodaji, a za deset godina udvostručili su proizvodnju.

Obavili su niz pokusa (u anegdotama se tvrdi više od 3.000) počevši s borovim nitridom pa potom s nizom kovina, sve dok nisu došli do zaključka da volfram ima najbolja svojstva. Činjenica da se već pri prvim pokusima potrošnja električne energije smanjila na 1,5 W/HK pokazala je da su žarulje s volframskom niti bile ekonomičnije od Edisonove i ostalih tada poznatih žarulja. Just i Hanaman su, međutim, brojnim pokusima nastojali poboljšati svoje patentirane postupke da bi dobili što tanju i čišću volframsku nit.

Tvrtka Schneider & Co. nije imala razumijevanja za primjenu pronalaska Hanamana i Justa. Razočarani takvim stavom, napustili su tvrtku i obratili se profesoru dr. Hocheneggeru u Beču. On je preporučio tvrtku Siemens & Halske, ali njihov direktor nije htio iskoristiti te patente. Činilo mu se da mladi znanstvenici traže previše te je bio spreman patente primijeniti bez naknade.

Wolf
Žarulja s volframovom niti

Sve to dodatno je razočaralo Hanamana koji je napustio daljnje pokuse i krajem 1904. otišao u tvornicu cementa u Ledeczu u Mađarskoj, a Just se posvetio karijeri profesora kemije u Beču. Ubrzo potom, u mađarskoj tvornici Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. u Budimpešti, gdje su do tada proizvodili žarulje s ugljenom niti, na nagovor Hanamana, odlučili su se za proizvodnju žarulja s volframovom niti. Tvornica je otkupila njihove patente, a oni su ponovno nastavili s ispitivanjima za industrijsku proizvodnju žarulja s volframovom niti.

Iako su primjenom LED tehnologija, žarulje s volframovim nitima otišle u zaborav, Hanamanov patent bio je značajan korak prema masovnoj uporabi električne energije u svakodnevnoj rasvjeti.

Prva industrijska proizvodnja takvih žarulja započela je 1906. godine u mađarskoj tvornici Tungsram, no kasnije su patentna prava prodali tvrtki General Electric. Konačan uspjeh u razvoju volframove žarulje učinili su u SAD-u 1910. godine, kada je uveden tzv. Coolidgeov postupak dobivanja žice od volframa. Nit je imala bolju elastičnost i čvrstoću, a time je bitno povećana trajnost žarulja. Već je iste te godine žarulja s volframovom niti preuzela prvo mjesto u prodaji, a za deset godina udvostručili su proizvodnju.

Zahvaljujući visokomu talištu, volframova se nit, za razliku od dotadašnjih niti za žarulje, mogla zagrijati na višu temperaturu i relativno visok električni otpor te tako postići veću svjetlosnu učinkovitost. Iako su primjenom LED tehnologija, žarulje s volframovim nitima otišle u zaborav, Hanamanov patent bio je značajan korak prema masovnoj uporabi električne energije u svakodnevnoj rasvjeti.


Autorica članka: Ivana Krželj, mag.ing.el.

Izvori: Leksikografski zavod Miroslav Krleža, enciklopedija.hrgenius-croatia.com

Advertisement

Jedna misao o “Hrvatski inženjeri: Franjo Hanaman”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s