EYE HR, Hrvatski inženjeri

Hrvatski inženjeri: Lavoslav Ružička

Lavoslav Ružička prvi je hrvatski dobitnik Nobelove nagrade za kemiju. Rodio se u Vukovaru 1887. Diplomirao i doktorirao je na Fakultetu kemijskog inženjerstva u njemačkom gradu  Karlsruhe, a tijekom svoje karijere radio je  kao asistent, docent i redovni profesor u Nizozemskoj i u Švicarskoj. Veliku popularnost stekao je objavljivanjem stručnih radova na temu sinteze muških spolnih hormona, a 1939. godine dobio je Nobelovu nagradu za istraživanja polimetilena i viših terpena.

U Hrvatskoj i Švicarskoj utemeljene su Ružičkine nagrade za mlade kemičare i njihov doprinos kemiji.

Inozemna karijera

Iako se Ružička nakon studija u Karlsruheu namjeravao vratiti u Hrvatsku, odlučio je otići u Zürich, gdje je radio kao asistent. S profesorom Staudingerom provodio je istraživanje biljke dalmatinski buhač, iz koje su izolirali piretin koji se koristi kao insekticid.

Godine 1916. godine posvetio se vlastitim znanstvenim interesima – kemijom mirisa, odnosno istraživanjem terpena. Zbog nedostatnih financijskih sredstava za pomoć se obratio industriji mirisa, pa je jedno vrijeme radio u laboratoriju tvornice parfema u Ženevi. Tamo je uspješno sintetizirao mošus – danas najpoznatiji dodatak parfemima. Otkrio je da je njegova struktura slična strukturi holestrina koji se ubraja u steroide.

Ružička je bio nositelj čak osam počasnih doktorata.

Godine 1929. zaposlio se na ETH Zürich, gdje je radio kao profeosor na Zavodu za anorgansku i organsku kemiju. Objasnio je kemijsku strukturu muškog spolnog hormona aldosterona te riješio njegovu sintezu. Također, objasnio je strukturu testosterona, čime je olakšao put do sinteze osnovnog muškog spolnog hormona.

Želiš naučiti nešto novo hrvatskim inženjerima? Klikni i prijavi se na Newsletter. 🙂

Ružička je bio nositelj čak osam počasnih doktorata. Po njemu je nazvano Veleučilište u njegovom rodnom Vukovaru, gdje se održavaju i Ružičkini dani – skup znanstvenika iz područja kemije, kemijskog inženjerstva i farmacije. U Hrvatskoj i Švicarskoj utemeljene su Ružičkine nagrade za mlade kemičare i njihov doprinos kemiji. Na Ružičkin poziv, svoje znanstveno djelovanje je u Švicarskoj nastavio Vladimir Prelog, drugi Hrvat koji je dobio Nobelovu nagrade za znanost.

Više o Vladimiru Prelogu pročitajte na linku.


Autorica: Iva Gavran, mag. ing. cheming.

Izvor: zgexpress.net

Advertisement

Jedna misao o “Hrvatski inženjeri: Lavoslav Ružička”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s