EYE HR, Hrvatski inženjeri

Hrvatski inženjeri: Josip Belušić

Josip Belušić je hrvatski inženjer rođen 1847. u Labinu. Svoje školovanje započeo je u Pazinu i Kopru, a studij je nastavio u Beču. Nakon završetka školovanja, 1875. godine zaposlio se na Carskoj i učiteljskoj školi u Kopru, kao profesor fizike i matematike. Održavao je nastavu na njemačkom, talijanskom i ilirskom jeziku. Bio je direktor Pomorske škole Castelnuovu u blizini Trsta, na kojoj je radio i kao docent u nastavi.

Josip Belušić poznat je po izumu električnog brojača prijeđenih kilometara i brzinomjeru.

Njegovo najvažnije životno djelo bio je velocimetar, kojeg je kasnije preimenovao u “Controllore Automatico per Vetture”. Belušićev uređaj mjerio je brzinu, vremensko trajanje vožnje i stajanje vozila, broj putnika te vrijeme ulaska i izlaska putnika iz kola.

Velocimetar je služio kao tahograf i taksimetar, a za napajanje je koristio električnu energiju. Prvo službeno predstavljanje izuma građanima i medijima upriličeno je 1887. godine. Osim brojnih priznanja iz Beča i Trsta, posebno priznanje za počasnog člana i zlatnu medalju Belušiću je dodijelila Francuska akademija izumitelja, jer se velocimetar pokazao najpreciznijim i najkvalitetnijim uređajem u konkurenciji sa 120 drugih uređaja na Svjetskoj izložbi.

Vrhunac karijere doživio je u lipnju 1890., kada je velocimetar proglašen službeno najboljim uređajem od strane gradskih pariških vlasti. Nakon samo godinu dana, više od sto velocimetara je ugrađeno u pariške kočije. Orginalni patent Belušićevog velocimetra danas se čuva u Državnom arhivu u Beču.


Autorica: Ivana Tomić

Advertisement

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s