EYE HR, Hrvatski inženjeri

Hrvatski inženjeri: Ivan Blaž Lupis

Ivan Blaž Lupis je rođen 28. svibnja 1813. godine u Rijeci. U literaturi moguće ga je pronaći i pod imenima Ioannem Blasium Ignatium Lupis te Giovanni Biagio Luppis. Već iz imena jasno se može uočiti njegova povezanost s Italijom. Kad je završio gimnaziju i Nautičku školu u Rijeci, u Veneciji je pohađao i završio pomorsku vojnu školu.

Nakon školovanja posvetio se austrougarskoj ratnoj mornarici te je radni vijek proveo kao časnik na brodovima. Umirovljen je 1874. godine te se vratio u rodnu Rijeku. Umro je samo godinu dana kasnije u talijanskom gradu Torriggia.

Spasilac obale

Lupis je mnogo vremena provodio razrađujući svoju zamisao o brodiću kojim bi se bez posade, na većoj udaljenosti, mogao napasti neprijateljski brod – tzv. spasilac obale. Kod ovakvog brodića eksploziv je trebao biti smješten u pramčanom dijelu, a kormilo na krmenom dijelu. Sagradio je nekoliko prototipova ovog izuma, a konačni model koji je bio dug 6m nazvao je ”spasilac obale”.

Ova se inovacija može smatrati pretečom torpeda, međutim nikada nije realizirana u stvarnosti. Lupis je, naime, svoj model predstavio caru Franji Josipu 1860. godine, međutim austrijska mornarica tada ipak nije prihvatila takvu ideju.

Spasilac obale / Izvor: tehnika.lzmk.hr/lupis-ivan-blaz/

Torpedo

Torpedo je svoj napredak doživio nakon upoznavanja Lupisa s britanskim inženjerom Robertom Whiteheadom koji mu je pomogao u daljnjem razvoju ideje. Ova dvojica inženjera na svoj su izum stavili eksplozivni naboj u podvodni dio plovila, što je torpedo učinilo podmorskim oružjem u obliku ribe. Torpedo je pokretao motor na stlačeni zrak, a posebni uređaj je upravljao dubinom plovidbe. Ovakav je izum nosio ime Luppis – Whitehead. Torpedo je najprije otkupila austro-ugarska mornarica, a potom Englezi.

Luppis – Whitehead torpedo / Izvor: povijest.hr/nadanasnjidan/ivan-lupis-izumitelj-torpeda-1813/

Autorica članka: Katarina Vranešić

Advertisement

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s