EYE HR, Hrvatski inženjeri

Hrvatski inženjeri: Herman Potočnik

Herman Potočnik hrvatski je znanstvenik, rođen 22. prosinca 1892. godine u Puli. Ovaj Istrijan, porijeklom Slovenac, a u svijetu poznatiji pod znanstvenim pseudonimom Noordung, za svoga kratkog života stekao je svjetsku slavu proslavivši se dostignućima na području raketnog inženjerstva. Znanja je stjecao na Tehničkoj vojnoj akademiji u Mödlingu kraj Beča koju je završio 1913. te je potom upisao studij strojarstva na bečkoj Visokoj tehničkoj školi.

Herman Potočnik, začetnik je ideje o svemirskim orbitalnim postajama.

Diplomirao je 1925. godine kao inženjer – stručnjak za raketnu tehnologiju, a nakon završenih studija živio je u Beču i potpuno se posvetio raketnoj i svemirskoj tehnici.

Pred kraj života, krajem 1928. u Berlinu je objavio knjigu “Problem svemirskih putovanja – raketni motor”, na čijih je dvjestotinjak stranica sa stotinu vlastoručno nacrtanih ilustracija vizionarskim umom detaljno razradio tehnološke probleme konstrukcije, izgradnje i održavanja naseljene svemirske nastambe. Ponudio je tehnička rješenja koja su, za ono vrijeme, bila nova i izrazito originalna.

Herman Potočnik jedan je od osnivača moderne astronautike.

Osim tehnoloških problema, bavio se i humanističkim pitanjem „Kako živjeti u svemiru?“. U svojoj knjizi je detaljno i potpuno točno razradio izračune i čitav projekt za raketni motor koji može postići prvu svemirsku brzinu (Zemljinu orbitu), a razradio je i izračune druge svemirske brzine (brzina potrebna za napuštanje Zemljine orbite). Pisao je i o geostacionarnoj orbiti u kojoj sateliti prividno “stoje” nad istom točkom Zemlje.

Zanimaju te i ostali hrvatski inženjeri? Klikni i prijavi se na Newsletter. 🙂

Posebno je dojmljiva njegova zamisao raketnog motora i nacrt održive orbitalne stanice. Stanica oblika kotača bi stanovnicima, rotirajući,  pružila potrebnu umjetnu gravitaciju. Struja bi se proizvodila uz pomoć Sunčeve svjetlosti, a bili bi omogućeni i uvjeti za znanstvene pokuse i proizvodnju materijala koje je nemoguće proizvesti na Zemlji.

Koliko je ideja velika, govore i brojni radovi svjetskih umjetnika koji su njome inspirirani. Tako je svemirska nastamba ili postaja nalik divovskom kotaču iz kultnog filma Odiseja u svemiru 2001. Stanleya Kubricka direktno inspirirana Potočnikovom skicom svemirske postaje “Wohnrad” (kotač, postaja kotač).

Samo nekoliko mjeseci od objavljivanja glavna poglavlja knjige su prevedena na engleski i objavljena u američkom časopisu „Science Wonder Stories“ kao tematski serijal. Početkom devedesetih godina 20. stoljeća postojao je prijedlog da se Međunarodna svemirska postaja nazove “Hermann Noordung Space Station”, međutim, prijedlog nije usvojen. Asteroid 19612 koji je otkriven 1999. godine iz slovenske zvjezdarnice Črni Vrh, Hermanu Potočniku u čast, nosi naziv 19612 Noordung.

U čast Hermanu Potočniku u Sloveniji je izgrađeno Kulturno središte europske svemirske tehnologije.

Zadnju godinu Prvog svjetskog rata proveo je na frontu između Soče i Piave, gradeći mostove i pruge, ali i rušeći ih, ovisno o tome je li austrougarska vojska napredovala ili se povlačila. Kao satnik umirovljen je u dobi od 26 godina jer mu je zdravlje ozbiljno narušeno, bolovao je od kronične upale pluća. Bolest je nezadrživo napredovala.

Svoju knjigu “Das Problem der Befahrung des Weltraums” – Problem vožnje svemirom, pisao je već na samrtnoj postelji. Ipak dočekao je njen izlazak iz tiska, 1929. godine. Ovo djelo je važno jer predstavlja predstavlja temeljne elaboracije  svemirskih stanica, orbita i komunikacijskih satelita.

Umro je 27. kolovoza iste godine, u velikom siromaštvu. Pokopan je u Beču, na evangelističkom dijelu omanjeg groblja Wien Simmering. Zbog prekoračenja roka za produljenje najamnine, administracija je donijela odluku da se grob prekopa i danas nije vidljiv. U svojih 36 godina života naš hrvatski i svjetski velikan uspio je ostaviti veliki trag u svijetu.

Izvori: enciklopedija.hr, zvjezdarnica.com

Autorica članka: Mia Tominac, bacc. appl. chem.

Advertisement

Jedna misao o “Hrvatski inženjeri: Herman Potočnik”

  1. Kakav Hrvat? Kakav Istrijan? Rođen u Puli, majka iz Maribora, otac iz Slovenj Gradca i sa 14 mjeseci napusti Pulu i vrati se u Maribor… Stvarno je teško priznati, da je Slovenac!

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s