EYE HR, Hrvatski inženjeri

Hrvatski inženjeri: Anton Lučić

Anton Lučić (1855., Split – 1921., Washington) bio je inženjer i izumitelj hidrauličke rotirajuće dijamantne bušilice. Poznat je i pod imenom Anthony Lucas.

Potječe iz obitelji brodograditelja. Kada je navršio šest godina preselio se s roditeljima u Trst, gdje je pohađao osnovnu školu, a daljnje je školovanje nastavio na Politehničkom institutu u Grazu. Završio je i Vojnopomorsku akademiju u Rijeci i Puli 1878. godine. Sljedeće godine otputovao je  u Michigan, SAD u posjet stricu i tu je zapravo započela njegova karijera.

… U deset sati i trideset minuta ujutro 10. siječnja 1901. godine šiknuo je mlaz Anthony Lucasa, prvi veliki izvor nafte na svijetu…

spomen pločA u Beaumontu

U početku je radio u drvnoj industriji, a zbog svojih je zasluga stekao dobar ugled, pa se nakon toga zaposlio kao savjetnik u Washingtonu. Godine 1893. godine prihvatio je  novo radno mjesto rudarskog inženjera u kompaniji Petit anac La.

Američki institut za rudarstvo i metalurgiju dodjeljuje „Medalju A. Lucas“ za izuzetna znanstvena dostignuća u naftnom rudarstvu.

Zainteresirao se za rudarstvo – posebice za zlato i kamenu sol. Udubio se u mineralogiju i rudarstvo, te je počeo tražiti naftu prema svojim geološkim zamislima. Iako se drugi nisu slagali s njegovim teorijama, počeo je tragati za naftom vodeći se svojim zaključcima. Tako se našao u Teksasu, gdje je bio uporan u rotacijskom bušenju s isplakom (koje je prvi primijenio).

Konačno je ostvario uspjeh i nafta je erumpirala na polju u Spindletopu sa dubine od 370 m, ujutro u 10.30 h, 10. siječnja 1901. godine. Izvor bio toliko velik da je nafta šikljala narednih 10 dana prije nego što se zaustavila. To je označilo revoluciju u dotadašnjoj praksi jer se metoda dotada koristila samo za bušenje nekih vodenih bušotina na Korzici.

Njegovi pronalasci su: preventori, geokemijska prospekcija, prilagođavanje glinene isplake i komorno otkopavanje solnih ležišta. Postavio je teoriju nakupljanja nafte u zamkama na rubovima solnih doma.

Zanimaju te i ostali hrvatski inženjeri? Klikni i prijavi se na Newsletter. 🙂

Uvršten je među 200 najzaslužnijih Amerikanaca. Bio je veoma cijenjen u američkim poslovnim krugovima, a njegov doprinos je znatan u rudarstvu i istraživanju nafte. Od 1936. Američki institut za rudarstvo i metalurgiju dodjeljuje „Medalju A. Lucas“ za izuzetna znanstvena dostignuća u naftnom rudarstvu.

Zanimljivosti o Antonu Lučiću

  • Godine 1885.  stekao je američko državljanstvo
  • Mjesto njegovog najvećeg otkrića zove se „Big Hill“ (Veliko Brdo) u gradiću Beaumontu u Texasu
  • Na spomen ploči u Beaumontu zapisano je sljedeće:
    „ … U deset sati i trideset minuta ujutro 10. siječnja 1901. godine šiknuo je mlaz Anthony Lucasa, prvi veliki izvor nafte na svijetu… „

Autorica članka: Lucija Štefan

Advertisement

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s