EYE HR, Hrvatski inženjeri

Hrvatski inženjeri: Mario Puratić

Mario Puratić hrvatski je izumitelj rođen 1904. u Sumartinu na otoku Braču. Odrastao je u obitelji ribara i težaka, a rodno mjesto napustio je 1925. godine u potrazi za boljim životom u SAD-u. Dok je za većinu emigranata cilj bio postići bolje životne uvjete nego u domovini, Puratić je među rijetkima koji je zaista ostvario nevjerojatan uspjeh. Za ribarstvo i ribarsku industriju učinio je više nego itko do tada.

U San Pedru u Kaliforniji zaposlio se kao ribar na tunolovcima i koćarnicama, gdje se detaljnije upoznao s problematikom tog posla. Težak fizički rad bio mu je  glavna vodilja u kreiranju ideje o konstrukciji naprave koja bi ribarima olakšala vađenje mreže iz mora. Kako bi olakšao ribarski posao, Puratić je dizajnirao spravu koja je kasnije postala poznata pod imenom Power Block.

Zanimaju te priče ostalih hrvatskih inženjera? Prijavi se na Newsletter i saznaj nešto novo o našim inženjerima. 🙂

Zbog usavršavanja Power Block-a otišao je 1954. godine u Seattle, i to u tvrtku MARCO, specijaliziranu za brodogradnju i proizvodnju ribarske opreme, koja je prepoznala potencijal Puratićevog prototipa. Niti jedan pojedinačni izum nije toliko doprinjeo uspješnom izvlačenju mreža potegača kao Puratićeva vitla.


Metoda rada s mrežom plivaricom pomoću Power Blocka

Budući da su sve genijalne stvari u pravilu jednostavne, tako se i u ovom slučaju radilo o jednostavnoj, ali vrlo učinkovitoj napravi za izvlačenje ribarskih mreža plivarica i potegača – koloturi sa žljebastim kotačem obloženim gumom. Jedan kraj mreže prevlačio se preko kotača pa se pogonjeni žljebasti kotač okretao i izvlačio mrežu na palubu.

U početku je to bila naprava koja je pokretana užetom, dok je kasnije dodan hidraulički pogon s daljinskim upravljanjem brzine, smjera i snage obrtanja. Do 60-ih godina prošlog stoljeća većina ribarskih plovila imala je ugrađen Power Block, koji je pokrenuo revoluciju u ribarstvu povećavajući ulov ribe za čak tri puta.

Kanadska novčanica od 5 dolara sa slikom Puratićevog Power Blocka

Ured za patente Sjedinjenih Američkih Država dodijelio je Puratiću 1975. godine posebno priznanje za njegov patent koji je širom svijeta revolucionarizirao ribarsku tehnologiju. U SAD-u je izabran za jednog od  stotinu najvećih izumitelja dvadesetog stoljeća.

Zbog zasluga u ribarstvu proglašen je počasnim građaninom Islanda, a od 1972. na kanadskoj novčanici od pet dolara nalazi se slika ribarskoga broda s njegovim koloturnikom. Njegova kreativna energija i vizionarstvo osigurali su mu neosporivo mjesto među istaknutim izumiteljima ukupne ostavštine čovječanstva.

Autorica: Nikolina Grgurević

Advertisement

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s