EYE HR, Hrvatski inženjeri

Hrvatski inženjeri: Tomislav Uzelac

Tomislav Uzelac je hrvatski programer, izumitelj prvog uspješnog MP3 playera. Radio je na dekodiranju MP3 softvera 1997. godine, što mu je zapravo bila i tema diplomskog rada, koju je obranio na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Kako bi komercijalizirao svoj softver, Uzelac je sklopio partnerstvo s Brianom Litmanom i osnovao tvrtku Advance Multimedia Products – AMP. Kasnije je tvrtka spojena u tvrtku Play Media System.

Tomislav Uzelac vlasnik je tvrtke 2×2 Games, koja se bavi izradom računalnih igara.

Justin Frankel i Dmitry Boldyrev, studenti Sveučilišta u Utahu, prilagodili su njegov rad u operativnom sustavu Windows te stvorili grafičko sučelje za osobna računala. Unutar tvrtke Nullsoft, u kojoj su bili zaposleni, stvorili su softver Winamp (izvorno “WinAMP”), a naziv je zapravo skraćenica od Windows i AMP.

Zanimaju te priče ostalih hrvatskih inženjera? Prijavi se na Newsletter i saznaj nešto novo o našim inženjerima.  🙂

Minimalistički WinAMP 0.20a objavljen je kao freeware 21. travnja 1997. Njegovo sučelje imalo je samo traku izbornika bez prozora te je prikazivalo funkcije reprodukcije (prekid), zaustavljanja, pauziranja i ponovnog pokretanja. Uzelčev dekoder bio je besplatan za nekomercijalnu upotrebu.

Popularnost Winampa je brzo rasla, a u prvoj godino koristilo ga je približno 3 milijuna korisnika. Winamp je do 2000. godine koristilo preko 25 milijuna korisnika, a do kraja 2001., više od 60 milijuna korisnika širom svijeta.

Winamp sučelje

Telekomunikacijski div AOL je kupio tvrtku Nullsoft i Winamp za 80 milijuna dolara, a 1. prosinca 2013. godine Winamp je zauvijek utihnuo. Slobodno se može reći da su današnje generacije računalnih stručnjaka i svih onih koji su svoja računala kupila krajem prošlog stoljeća, odrasle upravo uz ovaj mali player, koji je jedini u to vrijeme na tržištu nudio opcije vizualizacije ili stvaranje playlista. S pojavom iTunesa i sve jačim open sourceom, Winamp je otišao u povijest, ali softver našeg inženjera Uzelca ostavio je neizbrisiv trag u povijesti produkcije glazbe.

Autorica: Ivana Krželj, mag.ing.el.

Autor fotografije: Paolo Melchiorre

Advertisement

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s