EYE HR, Hrvatski inženjeri

Hrvatski inženjeri: David Schwarz

David Schwarz (1852. – 1897.) bio je trgovac drvima iz Zagreba (točnije Županje). Iako bez službene tehničke naobrazbe, mnogo je znao o mehanici i konstrukciji zračnih brodova jer je to bila njegova ljubav od malih nogu. Smatrao je da bi letjelice trebale biti poput zašiljene, kratke olovke sa čvrstom strukturom od aluminija i upravljačkom gondolom od metala.

U želji da nauči što više o aluminiju i njegovim legurama, Schwarz je počeo raditi u tvornici aluminija za Carla Berga. Zajedno su došli do otkrića nove aluminijske legure – duraluminija ili Scwarzovog aluminija, kako se tada zvao. Duraluminij ima nešto veću specifičnu težinu, ali je čvrstoća mnogo veća od aluminijeve.

Zanimaju te priče ostalih hrvatskih inženjera? Prijavi se na Newsletter i saznaj nešto novo o našim inženjerima.  🙂

Duraluminij i danas ima veliku primjenu, posebice u konstrukciji zrakoplova. Izrada Schwarzovog zračnog broda uslijedila je vrlo brzo. Sam brod bio je upravljiv vertikalno i horizontalno, a koristio je 2 motora, svaki jačine 4 KS. Tada se u novinama jako malo pisalo o Schwarzu i njegovom zračnom brodu. Uz pomoć njemačke vlade, 1896. godine zračni brod je u potpunosti dovršen.

Duraluminij i danas ima veliku primjenu, posebice u konstrukciji zrakoplova.

Prvi let obavljen je 8. listopada 1896., sa Schwarzom za upravljačem. Sve je prošlo po planu – osim jedne sitnice koja se previdjela. Cijeli test bio je neslužben jer javnost nije prisustovala testiranju. To je bila Schwarzova velika pogreška, jer, da je javnost bila prisutna, nitko ne bi mogao sakriti činjenicu o prvom konstruktoru zračnog broda na svijetu. Izradio je zračni brod duljine 48 m, promjera 12 m, širine 13,5 m. Prvi neslužbeni let bio je izveden 1896. godine, kada se brod podigao tek jedan metar.

Zračni brod Davida Schwarza

Prvi službeni let bio je predviđen za 15. siječnja 1897. no dva dana ranije dok se očekivao Schwarzov dolazak u Berlin, on u Beču umire od posljedica moždanog udara. Nakon njegove smrti mehaničar Ernest Jagels 3. studenog 1897. uzdiže Schwarzov brod na 464 metara gdje se dešava nezgoda uslijed ispadanja remena s remenice za pogon bočnih elisa. Nacrte Schwarzove udovice Melanie Schwarz kasnije kupuje njemački general, grof Ferdinand von Zeppelin, za 15 000.00 maraka.

Izvor: genius-croatia.com

Autor: Josip Dankić, mag.ing.traff.

Advertisement

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s