EYE HR, Hrvatski inženjeri

Hrvatski inženjeri: Marin Soljačić

Marin Soljačić ugledni je hrvatski znanstvenik i redoviti profesor fizike na prestižnom fakultetu MIT (Massachusetts Institute of Technology) u SAD-u. Dobitnik je brojnih nagrada, koautor brojnih patenata i jedan od osnivača tvrtke WiTricity Corporation.

Marin je maturirao na zagrebačkom MIOC-u nakon čega je diplomirao je fiziku i elektrotehniku ​​na MIT-u 1996. godine. Kasnije je doktorirao fiziku na Sveučilištu Princeton pod mentorstvom dobitnika Nobelove nagrade za fiziku, Franka Wilczeka.

Zanimaju te priče ostalih hrvatskih inženjera? Prijavi se na Newsletter i saznaj nešto novo o našim inženjerima.  🙂

Godine 2003. postao je vodeći istraživač u istraživačkom laboratoriju elektrotehnike na MIT-u, a u srpnju 2011. postaje redoviti profesor. Njegovi glavni istraživački interesi su elektromagnetski fenomeni s fokusom na nanofotoniku, nelinearnu optiku i bežični prijenos energije.

Bežični prijenos energije bez zračenja

Jednu večer, nakon što mu se mobitel šesti put ozvučio kako bi ga upozorio da je zaboravio napuniti bateriju, Marin se zapitao: „Sve u kući i u uredu povezano je žicama – električna energija je posvuda. Ovaj mobitel trebao bi se sam pobrinuti za svoje punjenje.“ Marinu se počela razvijati ideja – kako prenijeti energiju u mobitel, bez upotrebe žica?

Ideje o bežičnom prijenosu struje postoje već dugo vremena i njima su se bavili pioniri elektrotehnike kao što su James C. Maxwell i Heinrich R. Hertz. Također je poznato da je i sam Nikola Tesla u mnogim prilikama demonstrirao bežični prijenos električne energije.

Marin je poželio osmisliti koncept prijenosa energije na praktičan i siguran način, snažnom izmjenom energije između izvora i trošila, a da je istovremeno interakcija sa živim organizmima i ostalim objektima (namještaj i zidovi) minimalna. To mu je uspjelo pomoću magnetske rezonancije.

Nakon mnogo rada, Soljačić i njegov MIT tim su razvili tehnologiju te su 2007. godine eksperimentom pokazali kako se pomoću dvije zavojnice u rezonantnoj frekvenciji od 10 MHz, udaljene dva metra može prenijeti energija na žarulju od 60 W bez velikog utjecaja magnetskog polja na ljude, uređaje i objekte koji nisu u rezonanciji.  

Marinova tvrtka WiTricity

Marin je sa svojim istraživačkim timom na MIT-u osnovao je 2007. godine tvrtku WiTricity Corporation kako bi komercijalizirali novu tehnologiju bežičnog prijenosa energije.

Tehnologija bežičnog punjenja automobila tvrtke Witricity Marina Soljačića / Izvor: witricity.com/

Od svog osnutka, WiTricity je pod MIT licencom patentirao više stotina izuma bežičnog prijenosa energije diljem svijeta. Danas, uz mnoge druge aktivnosti, razvijaju i standardiziraju tehnologiju bežičnog punjenja električnih i hibridnih automobila. Učinkoviti sustav za razvoj punjenja od 3,6 – 11 kW omogućuje proizvođačima automobila i dobavljačima infrastrukture za punjenje električnih automobila fleksibilni dizajn bežičnog punjenja.

U Witricity su uložile tvrtke kao što su Intel, Foxconn i Haier , a tvrtkaToyota licencirala je WiTrcity tehnologiju za bežično punjenje automobila.

Nagrada Soljačić za najbolje maturante

Od 2015. godine najboljim hrvatskim maturantima iz matematike i fizike dodjeljuje se Nagrada Soljačić u iznosu od 5.000 dolara. Marin je sklon ovu nagradu osobno uručiti maturantima.

Marin Soljačić prilikom (lijevo) dodjeljuje nagradu u iznosu od 5.000 dolara najboljim hrvatskim maturantima u društvu ministrice znanosti i obrazovanja, Blaženke Divjak / Izvor: srednja.hr

Marin Soljačić je i sam dobitnih prestižnih nagrada: „Medalja Adolph Lomb“ Američkog optičkog društva (Optical Society of America) 2005. godine, „TR35“ za najbolje inovatore mlađe od 35 godina (2006.) te „Blavatnik Awards for Young Scientists”, nagrade za najbolje znanstvenike mlađe od 42 godine.

Autor članka: Božo Cicvarić, mag. ing. traff.

Advertisement

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s