EYE HR, Hrvatski inženjeri

Azitromicin

Azitromicin (Sumamed) jedan je od najpoznatijih antibiotika koji je razvio tim hrvatskih farmaceutskih stručnjaka, a danas je to i jedan od najprodavanijih lijekova. Izumljen je u Istraživačkom institutu hrvatske farmaceutske tvrtke Plive, a na tržište je stavljen u suradnji s danas najvećom svjetskom farmaceutskom tvrtkom u području novih lijekova – Pfizerom.

Za nastanak azitromicina zaslužni su znanstvenici Plivina Istraživačkog instituta – dr. sc. Slobodan Ðokić, mr. sc. Gabrijela Kobrehel, dr. sc. Gorjana Lazarevski i dr. sc. Zrinka Tamburašev. Tijekom više od tri desetljeća distribucije na domaćem tržištu, zbog svoje iznimne kvalitete, ugleda i prepoznatljivosti, Sumamed je dobio atribut “Izvorno hrvatsko”. Azitromicin se primjenjuje kao vrlo učinkovit lijek za liječenje raznih bakterijskih infekcija gornjih i donjih dišnih puteva, infekcija kože i potkožnog tkiva, spolno prenosivih bolesti, infekcija želuca i dvanaestnika, upale zdjelice. Također se sve više koristi i za prevenciju bakterijskih infekcija u djece i onih sa slabim imunitetom.

Zanimaju te priče ostalih hrvatskih inženjera? Prijavi se na Newsletter i saznaj nešto novo o našim inženjerima.  🙂

Izum azitromicina spada među najveća dostignuća u hrvatskoj znanstvenoj povijesti, a ujedno predstavlja veliki doprinos znanosti, medicini i poboljšanju kvalitete života na globalnoj razini. Azitromicin je, nesumnjivo, najveći znanstveni i komercijalni Plivin uspjeh. Azitromicin je Plivu svrstao u red malobrojnih farmaceutskih tvrtki u svijetu koje su otkrile novi lijek, a Hrvatsku među jednu od devet zemalja u svijetu koje imaju vlastiti antibiotik. U Washingtonu, SAD, 20. kolovoza 2000., u organizaciji američke neprofitne organizacije ACS (American Chemical Society), strukovne udruge američkih kemičara i kemijskih inženjera, održana je svečanost proglašenja “Heroja kemije 2000”. Za otkriće azitromicina, prvog predstavnika azalidnih antibiotika, proglašeni su dr. sc. Slobodan Đokić i mr. sc. Gabrijela Kobrehel.

Sumamed kao lijek ima atribut izvornog hrvatskog proizvoda
Izvor: http://www.plivamed.net

O istraživačkom timu znanstvenika:
Slobodan Đokić je hrvatski kemičar crnogrskog podrijetla. Studirao je kemiju u Pragu i Zagrebu, diplomirao je 1952., a doktorirao 1957. u Zagrebu. Radio je u tvornici Pliva od 1953., a direktor Istraživačkog instituta od 1971. do 1990. Predavao je na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Autor je i suautor više od 300 patentnih prijava (1958. – 1992.) u zemlji i svijetu u kojima se štiti sinteza i struktura novih biološki aktivnih tvari, potencijalnih lijekova, osobito makrolidnih antibiotika. Bavio se sintezom organskih spojeva, kemijom biološki aktivnih prirodnih spojeva i problemima razvoja farmaceutske industrije. Zaslužan je za otkriće i proizvodnju antibiotika azitromicina, poznata pod zaštićenim imenom Sumamed.

Gabrijela Kobrehel (rođena Vazdar) je hrvatska kemičarka. Diplomirala je 1964. na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu, gdje je i magistrirala 1977. U Istraživačkom institutu Plive, gdje je istraživala kemijske transformacije antibiotika, u smjeru sinteze novih makrolidnih antibiotika, sintetizirala je, sa Slobodanom Đokićem, Gorjanom Lazarevski, Zrinkom Tamburašev, novi antibiotik azitromicin (Sumamed). Objavila je 25 znanstvenih radova, a više od 20 izuma zaštitila je patentima. Dobitnica je Nagrade Plive (1986. i 1996.) i Nagrade HAZU (1998.), Hrvatska gospodarska komora dodijelila joj je Zlatnu kunu, nagradu za životno djelo (1987.), a Američko kemijsko društvo uglednu titulu ˝Heroj kemije˝ (2000.).

Gorjana Lazarevski (rođena Radobolja) je hrvatska kemičarka. Diplomirala je 1969. na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu, gdje je i magistrirala 1977. U Istraživačkom institutu Plive, gdje je istraživala kemijske transformacije antibiotika, u smjeru sinteze novih makrolidnih antibiotika, sintetizirala je sa Slobodanom Đokićem, Gabrijelom Kobrehel i Zrinkom Tamburašev, novi antibiotik azitromicin (Sumamed). Objavila je 16 znanstvenih radova, a više od 20 izuma zaštitila patentima. Dobitnica je Nagrade Plive (1986. i 1996.) i Nagrade HAZU (1998.), a Hrvatska gospodarska komora dodijelila je 1987. autorima azitromicina nagradu Zlatna kuna za životno djelo.

Zrinka Tamburašev je hrvatska kemičarka. Diplomirala je 1948. na Kemijsko-tehnološkom odjelu Tehničkoga fakulteta u Zagrebu, a doktorirala je 1965. Radila je u Istraživačkom institutu tvornice lijekova Pliva u Zagrebu, gdje je bila voditeljica skupine za polusintetske makrolide od 1972. do 1974. i Odjela za prirodne spojeve od 1974. do 1978., te je potom vodila istraživanja na području baznih sirovina. Razvila je postupak izolacije antibiotika oksitetraciklina u njegovoj industrijskoj proizvodnji, bavila se kemijskim transformacijama antibiotika tetraciklinskoga reda i eritromicina, a 1974. sa Slobodanom Đokićem, Gabrijelom Kobrehel i Gorjanom Lazarevski započela je rad na sintezi pojedinih faza za pripravu novoga makrolidnog antibiotika, kasnije nazvanoga azitromicin. Dobila je Nagradu grada Zagreba (1959.), Nagradu Plive (1996.), Nagradu HAZU (1997.) i priznanje Zlatna kuna za životno djelo Hrvatske gospodarske komore (1998.)

Tim znanstvenika, zaposlenika tvrtke Pliva koji je otkrio azitromicin: Gabrijela Kobrehel, Slobodan Đokić, Gorjana Lazarevski i Zrinka Tamburašev
Izvor: http://www.croatia.org

Autorica: Martina Kocijan, mag. ing. cheming.

Advertisement

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s