EYE HR, Hrvatski inženjeri

Hrvatski inženjeri: Branko Souček

Branko Souček (1930. – 2014.) bio je hrvatski inženjer elektrotehnike te vodeći stručnjak u svijetu u dizajnu računalnih sustava za laboratorijsku primjenu. Rođen u Bjelovaru, sin češkog doseljenika Františeka Součeka i majke iz kuće Obradovića.

Samostalno je osmislio, izradio i objavio projekt pod nazivom „256-kanalni analizator, memorija, logika i programi” u stručnom časopisu Elektrotehnika, br. 4, iz 1959. (str. 132-138), čime je značajno doprinio početku razvoja računalne znanosti u Hrvatskoj.

Branka Součeka mnogi smatraju kao utemeljiteljem hrvatskog računalstva.

Računalo Součeka bilo je, za to vrijeme, vrhunski opremljeno: logički sklopovi temeljili su se na vakuumskim cijevima, memorija je koristila magnetske jezgrice, a programi su izvođeni uz tada izrazito impresivnu brzinu od milijun ciklusa u sekundi. Cijelo računalo bilo je smješteno u ormar visine 2 metra, a kao izlazna jedinica za prikaz podataka i krivulja koristila se katodna cijev.

Od 1960. drži prvi sveučilišni kolegij o digitalnim računalima na Zagrebačkom sveučilištu. Istovremeno je pokrenuo osnivanje Numeričkog računalskog centra (NCR) u Institutu Ruđer Bošković.

Bio je stručni suradnik UN-a, NASA-e, IBM-a, Siemensa, Scheringa te američkog instituta BNL i hrvatskog Instituta Ruđer Bošković.

Godine 1966. Souček osniva prvi laboratorij za Kibernetiku u Hrvatskoj, a u školskoj godini 1966/67. prvi Znanstveni elektronski računski centar – ZRCE (koji se kasnije mijenja u Sveučilišni računski centar – SRCE). Iste godine uvodi se na zagrebačkom Sveučilištu novi nastavni predmet: Digitalna računala prvotno na Elektrotehničkom i Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, a 1970. godine se na Elektrotehničkom fakultetu uvodi i novo usmjerenje za studente 3. i 4. godine: Računalne znanosti, te postdiplomski studij istog naziva.

Prvo hrvatsko računalo – 256-kanalni analizator koji su 1958
Izvor: http://www.infotrend.hr/clanak/2014/2/profesor-branko-soucek,79,1045.html

Zajedno s kolegama, 1969. organizirao je Međunarodnu konferenciju za procesiranje podataka (International Conference on Data Processing), nakon čega su slijedili trodnevni MICRO-računalni seminari. Od 1978. seminari su prerasli u niz najprestižnijih međunarodnih skupova o informatici, komunikacijskoj tehnologiji, elektronici i mikroelektronici – MIPRO.

Zanimaju te priče ostalih hrvatskih inženjera? Prijavi se na Newsletter i saznaj nešto novo o našim inženjerima. 🙂

Izdaje dvije knjige iz računalnih znanosti: Microcomputers in data processing and simulation (New York, 1973.) i Microprocessors and Microcomputers (New York, 1976.). Souček je zajedno sa suradnicima ukupno objavio 13 knjiga (10 na engleskom jeziku, 2 na ruskom i 1 na japanskom jeziku) koje su prevedene na ruski, japanski i hrvatski u preko 100.000 primjeraka.

Profesoru Branku Součeku dodijeljena je najviše rangirana nagrada za životno djelo u području tehničkih znanosti – Državna nagrada za životno djelo 2012. godine.

Autor članka: Kristian Drvodelić, mag. ing. traff.

Advertisement

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s