EYE HR, Hrvatski inženjeri

Hrvatski inženjeri: Anthony Maglica

Anthony (Tony) Maglica rođen je u New Yorku 1930. godine, kao dijete hrvatskih emigranata s otoka Zlarina. Majstor zanata i inovator, poznatiji je kao biznismen koji je stvorio vodeći svjetski brand ručnih svjetiljki Maglite.

Radi beskompromisne robusnosti, funkcionalnosti i dugotrajnosti, popularno nazvana Maglite-ica je postala neizostavan dio opreme američke policije i velikog broja službi za sigurnost, zaštitu i spašavanje. Svoj legendarni status zaslužila je upravo u profesionalnoj upotrebi, da bi se kasnije popularnost Maglite svjetiljki proširio i u civilnoj populaciji.

Maglite ručna lampa, 1980-tih godina postala je američki sinonim za ručne svjetiljke.

Anthony Maglica u pravom smislu riječi majstor zanata, kroz turbulentan, te u počecima vrlo skroman život, svojom radnom etikom, smislom za finu mehaniku, inovativnošću s više od stotinu registriranih patenata, doveo je tvrtku Mag Instrument, potom i tvrtku Maglite na poziciju najvećeg svjetskog proizvođača prijenosnih svjetiljki.

Anthony Maglica
Izvor: https://www.pe.com/2012/02/23/industry-ontario8217s-maglite-wants-8216made-in-usa8217-label/

Okolnosti Velike depresije 1930-ih godina, primorale su obitelj Maglicu da Anthony kao dvogodišnje dijete s majkom otputuje natrag na otok Zlarin, rodni kraj svoje obitelji, dok je otac ostao u New York-u radeći kao lučki radnik. Na Zlarinu, Anthony u dječačkoj dobi pokazuje talent za mehaniku, kada je i radi skromnih životnih okolnosti počeo pomagati i zarađivati popravljajući razne alate i strojeve. U obližnjem Šibeniku završava školu za zanimanje strojara. Kriza drugog svjetskog rata pogodila je i obitelj Maglicu, no u spletu okolnosti i težeg oboljenja pluća, Maglica se kao 20-godišnjak uspio vratiti u SAD.

Maglica je u rodnom New Yorku počeo raditi kao šivač.

Maglica je uz pomoć Karitasa uspio dovesti obitelj iz Hrvatske u SAD. Tražeći bolji život, odlazi s obitelji u Denver u Coloradu, te počinje raditi u svom zanimanju. Nakon nešto više od godinu dana u Denveru, Maglica dalje odlazi u Kaliforniju s ciljem boljeg zaposlenja u tvornici zrakoplova Douglas u Long Beachu u Kaliforniji gdje je radi ograničenog znanja jezika odbijen.

Zatim počinje raditi kao strojar u Pacific Valveu na Long Beachu, da bi zatim ubrzo prešao u A.O. Smith, gdje je mogao raditi prekovremeno. S prvom ušteđevinom kupuje tokarski stroj, kojim je počeo raditi od kuće, dok je i dalje radio redovan posao u A.O. Smith-u. Maglica zatim seli svoje strojeve u mjesta gdje je mogao imati što veći vremenski okvir rada, te tako počinje njegova poduzetnička karijera. Uz mnoge prepreke, do 1955. Maglica je uspio s ušteđevinom zakupiti garažu u mjestu El Monte u Kaliforniji, gdje je smjestio svoje strojeve, te ujedno otvorio vlastitu trgovinu mehaničkim dijelovima.

Maglite svjetiljka
Izvor: https://maglite.com

Nedugo nakon otvaranja vlastite radnje postaje i službeni dobavljač za mehaničke dijelove američkih obrambenih službi. Magličin rad se našao i u izradi dijelova za američki svemirski satelit projekta Vanguard koji je trebao biti američki odgovor na ruski satelit Sputnjik tijekom Hladnog rata.

Maglica i njegova radnja sve više napreduju, tako je 1960. godine podnio zahtjev za svoj prvi patent u Sjedinjenim Državama, da bi potom u seriji patenata 25. rujna 1974. konačno i osnovao tvrtku Mag Instrument, Inc. .

Do tada je tvrtka Tonya Maglice proizvodila i određene komponente za proizvođače ručnih svjetiljki. Maglica je bio iznimno inspiriran lošom kvalitetom prijenosnih svjetiljki, koje su se tada upotrebljavale gotovo za jednokratnu uporabu. Tako je 1979. godine, Mag Instrument predstavio svjetiljku čiji je dizajn Maglica usavršavao nekoliko godina, a naziv proizvoda koji drži i danas bio je Mag-Lite®. Svjetiljka Maglite imala je inovativni ergonomski oblik, robusno aluminijsko kućište eloksirano s obje strane, atraktivnog dizajna i vrlo precizne završne obrade, s reflektorom visoke preciznosti i s funkcionalnošću mijenjanja snopa svjetlosti. Navedene karakteristike predstavljale su evoluciju u upotrebi i percepciji te kategorije proizvoda.

Zanimaju te priče ostalih hrvatskih inženjera? Prijavi se na Newsletter i saznaj nešto novo o našim inženjerima. 🙂

Slijedio je veliki poslovni uspjeh, te je sama lampa Maglite prepoznata i kao ikona američkog industrijskog dizajna. Američki patent br. 4.286.311 – prvi od više od stotinu patenata koje je Maglica podnio u području izuma prijenosne rasvjete, omogućili su Mag Instrument-u da pravno štiti svoje jedinstvene proizvode, što se kasnije pokazalo vrlo važnim za prepoznatljivost branda Maglite u svijetu ali i za poslovni uspjeh tvrtke.

Maglica je svojom inovativnošću i patentima u daljnjim proizvodima 1980-ih godina, poput MagCharger® lampe s velikim dometom i obnavljajućom baterijom koja je bila vrlo popularna u policiji, ili Mini Maglite® koja je pak stekla masovnu popularnost u široj civilnoj populaciji, utvrdio veliki uspjeh i kapital tvrtke Mag Instrument.

CEO Apple-a, Japanski institut za dizajn, Muzej primijenjene umjetnosti u Njemačkoj, časopisi “Fortune”, “Money”, “Wall Street Journal”, neki su od onih koji su davali visoka priznanja za inovativan dizajn i praktičnost Maglite svjetiljki Tonya Maglice.

Tony Maglica također je i društveno angažiran, ujedno i za rodni kraj, te je veliki doprinos dao u naporima za pružanje pomoći, uključujući i medicinsku skrb za ratom stradalu djecu tijekom i nakon rata 1990-ih. Usprkos globalizaciji i premještanju industrijskih pogona u zemlje dalekog istoka, tvrtka Mag Instruments i dalje je smještena u Ontariju u Sjedinjenim državama te broji nekoliko stotina zaposlenika.

MAGLITE u procesu proizvodnje
Izvor: https://www.pe.com/2012/02/23/industry-ontario8217s-maglite-wants-8216made-in-usa8217-label/

Antony Maglica radi uspješne multinacionalne kompanije koju je stvorio, prepoznat je kao uspješan biznismen. No njegova opsesija finom mehanikom, inovativnošću, kontrolom i kvalitetom proizvoda koje je patentirao, dovela je do novog trenda u industriji i kao takav, Maglica stoji među rijetkim pojedincima koji su navedeni uspjeh postigli nezavisno i s punim rasponom potrebnih vještina, od osnovnih tehničkih do onih kreativnih i poduzetničkih.

Autor članka: Alen Pavlić Ravšer, bacc. ing. traff.

Advertisement

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s