EYE HR, Hrvatski inženjeri

Hrvatski inženjeri: Fran Bošnjaković

Fran (Franjo) Bošnjaković bio je hrvatski inženjer strojarstva, rođen je u Zagrebu 1902. godine. Nakon studiranja brodostrojarstva na Tehničkoj visokoj školi u Zagrebu, odselio se u Dresden gdje je 1928. godine doktorirao strojarstvo. Kasnije je u svojoj karijeri radio u spomenutim školama, ali i kao redoviti profesor na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu te sveučilištima u Stuttgartu i Braunschweigu gdje je čak predvodio katedru za tehničku termodinamiku.

Franovo najznačajnije djelo je svjetski priznati udžbenik Nauka o toplini sa čak sedam proširenih izdanja na njemačkom i pet na hrvatskom jeziku uz prijevode na ruski i engleski.

Krajem 1945. godine kao stručnjak za termodinamiku goriva tijekom rata je bio član ravnateljstva tvrtke Motormetan te je zbog toga bio osuđen na dvije godine prisilnoga rada. Svoje djelovanje na Sveučilištu u Zagrebu ponovno je pokrenuo 1947. godine.

Fran je svoj najveći doprinos ostvario u području razvoja i primjene tehničke termodinamike. Istraživao je dvokomponentne i višekomponentne smjese, rasplinjavanje i čađenja, izmjene topline i nepovratnosti pretvorbe energije u procesima termodinamike.

Osim navedenog bavio se eksperimentalnim i teorijskim radom vezanim uz termodinamiku binarnih smjesa i tehničkih procesa kojima su one osnova (rashladni strojevi, ejektori, procesi otparavanja i sušenja, kristalizacija iz otopina i dr.), problemima izgaranja i rasplinjivanja, termodinamikom plinskih plazmi pri vrlo visokim temperaturama te tehničkim mogućnostima korištenja Sunčeve energije. 

Franovi udžbenici rabili su se na većini svjetskih sveučilišta. Njegovo najznačajnije djelo je opsežni svjetski priznati udžbenik Technische Thermodinamik, 1935. godine (hrv. Nauka o toplini) sa čak sedam proširenih izdanja na njemačkom i pet na hrvatskom jeziku uz prijevode na ruski i engleski.

Udžbenik tehničke termodinamike Nauka o toplini, IV. izdanje, 1970., Zagreb

Godine 1953. Fran Bošnjaković je imenovan počasnim profesorom Tehničkoga fakulteta u Zagrebu te počasnim doktorom Sveučilišta u Zagrebu 1970. godine, dopisni član HAZU (1940. i 1992. godine), redoviti član Akademije znanosti u Heidelbergu (1969. godina).

Zanimaju te priče ostalih hrvatskih inženjera? Prijavi se na Newsletter i saznaj nešto novo o našim inženjerima. 🙂

Preminuo je 1993. godine u Stuttgartu, a 1994. godine osnovana je nagrada Fran Bošnjaković, koju svake godine Sveučilište u Zagrebu dodjeljuje za dostignuća u tehničkim znanostima.

Autor članka: Božo Cicvarić, mag. ing. traff.

Advertisement

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s