EYE HR, Hrvatski inženjeri

Hrvatski inženjeri: Ferdinand Kovačević

Fedinand Kovačević (1838. – 1913.) bio je izumitelj i stručni pisac u području telegrafije zbog čega ga se naziva pionirom hrvatske telegrafije. Potomak je vinjeračkog kneza Dujma Kovačevića iz mjesta Smiljan u Lici.

Patentna isprava za Dupleks mrežu, izdana u Beču, smatra se prvom u povijesti hrvatskog izumiteljstva.

Pionir hrvatske telegrafije

Ferdinand se tijekom života bavio poboljšanjem električnog telegrafa, što je naposljetku uspio. Zahvaljujući njemu, 1872. godine u cijelu Austro-Ugarsku monarhiju uveden je poboljšani telegrafski aparat.

Godine 1876. u Ferdinand je u Beču patentirao tzv. Telegrafsku dupleks (dvostruku) vezu koja je omogućila da se Morseovi znakovi istodobno odašilju jednim vodom (žicom) u suprotnim smjerovima. U prijevodu, dupleks telegrafija omogućila je slanje više poruka odjednom preko jedne žice, čime se smanjio broj potrebnih žica za prijenos poruka, budući da su se prije izuma dupleks veze rabile su se četiri žice.

Izum Ferdinanda Kovačevića koji je poboljšao telegrafsku vezu

Zanimljivo? 🙂 Prijavi se na Newsletter i čitaj članke o brojnim hrvatskim inženjerima.  

Za njegov pronalazak u Beču je izdana je patentna isprava pod brojem 4353. Ova patentna isprava smatra se prvom u povijesti hrvatskog izumiteljstva. Sličnu patentnu ispravu izdalo je i mađarsko ministarstvo u Budimpešti. O tome su pisale Narodne novine br. 41 od veljače 1876.:

Izum o brzojavstvu: Tajnik kr. poštah ravnateljstva u Zagrebu, gospodin Ferdo Kovačević, izumio je način, kako da se na jednoj te istoj žici u jedan te isti čas mogu sa dva razna mjesta otpravljati brzojavke, i to tako da se za to može jedna te ista žica upotriebiti, dočim su za to do sada trebale četiri žice. Gospodin Kovačević dobio je za ovaj svoj izum povlasticu.“

Objavio je također prvu stručnu knjigu iz područja elektrotehnike na hrvatskom jeziku

Zanimljivost je da je grad Zagreb imao svoje telegrafske linije samo šest godina nakon postavljanja prvih Morseovih telegrafskih žica na svijetu (veza Washington – Baltimore, 1844. godine). Naime, godine 1854. godine, postavljena je telegrafska veza između Zagreba i Like iz koje Kovačević potječe.

Fotografija Ferdinanda Kovačevića

Znanstvena djela

Ferdinand Kovačević objavio je niz članaka u stručnim časopisima u Beču, Pragu, Bernu i Berlinu te tri knjige na njemačkom jeziku. Objavio je također prvu stručnu knjigu iz područja elektrotehnike na hrvatskom jeziku Elektromagnetični brzojav – osobitim obzirom na poštansko-brzojavne otpravnike (1892).

Od 1870. godine bio je voditelj Telegrafskog inspektorata za Hrvatsku i Slavoniju, a od 1872. godine tajnik Direkcije telegrafa za Hrvatsku i Slavoniju.

Izvor naslovne fotografije: genius-croatia.com

Autor članka: Božo Cicvarić, mag. ing. traff.

Advertisement

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s