EYE HR, Hrvatski inženjeri

Hrvatski inženjeri: Rudolf Fizir

Rudolf Fizir najpoznatiji je konstruktor zrakoplova u hrvatskoj povijesti. Rođen je  1891. godine u Ludbregu, gdje je završio osnovnu školu, a preminuo je u 1960. godine u Zagrebu.

Rudolf je od ranih dana bio oduševljen balonima i tehničkim znanostima te je svoju karijeru gradio u skladu sa svojim interesima. Školovao se u mjestu pored Beča i Toulouseu, u Francuskoj.

Sa samo 23 godine konstruirao je svoj prvi avion.

Svoju karijeru nastavio je 1916. godine nakon što je diplomirao na Inženjerskoj akademiji u Wismaru, u Njemačkoj. Tamo je kasnije bio zaposlen u tvornici zrakoplova Fokker Flugzeug-Werke, u mjestu Schwerin. Od 1921. do 1940. godine bio je zaposlen kao konstruktor zrakoplova u Zemunu.

Sa samo 23 godine konstruirao je svoj prvi avion. Ukupno je konstruirao 18 različitih tipova motornih zrakoplova, hidroaviona i zrakoplovnih amfibija. Neki tipovi proizvodili su se serijski.

Najveću slavu dostigao je konstrukcijom zrakoplova za školovanje vojnih i športskih pilota, među kojima je najveći uspjeh doživio njegov prvi dvokrilni zrakoplov (1925.  godina) nazvan Fizir F1 te njegova originalno konstruirana zrakoplovna amfibija (1931. godina). Njegovim dvokrilnim avionom ostvareni su iznimni sportski rezultati.

Zanimaju te slične priče o našoj bogatoj inženjerskoj povijesti? 🙂 Prijavi se na Newsletter i čitaj članke o brojnim hrvatskim inženjerima.

Zanimljivost je da je Rudolf u Petrovaradinu imao svoju kućnu radionicu koja je tijekom vremena postala konstrukcijski ured u kojem su se izučili brojni mladi inženjeri zrakoplovstva i konstruktori zrakoplova.

Zrakoplovna amfibija Rudolfa Fizira

Da je Fizir imao veliki utjecaj na zrakoplovstvo u Hrvatskoj govori i činjenica da mu je 1961. godine u čast pokrenuto memorijalno zrakoplovno natjecanje Fizir-kup koje je zadržalo tradiciju i do danas.

Posmrtno, udruga F.A.I. (Fédération Aeronautique Internationale) nagradila  je Rudolfa Diplomom Paula Tissandiera za dostignuća u razvoju svjetske avijacije.

Autor članka: Božo Cicvarić, mag. ing. traff.

Advertisement

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s