EYE HR, Hrvatski inženjeri

Hrvatski inženjeri: Erazmo Tićac

Erazmo Tićac (Ben Erazmo Tićac), rođen u Žurkovu, Kostrena, 1904. godine bio je hrvatski inženjer brodogradnje i projektant. Živio je do 1968. godine SAD-u.

Godine 1923. završio je Pomorsku školu u Bakru. Samo godinu dana kasnije došao je u SAD gdje je završio studij i postao ugledni inženjer brodogradnje. Ime Ben Erazmo je dobio primanjem američkoga državljanstva.

Zanimaju te slične priče o našoj bogatoj inženjerskoj povijesti?   Prijavi se na Newsletter i čitaj članke o brojnim hrvatskim inženjerima. 🙂

Erazmo se se bavio projektiranjem ratnih, putničkih, RO-RO i kontejnerskih brodova te teglenica. Bio je član važnih američkih udruga inženjera brodogradnje. U poduzeću George G. Sharp, New York bio je glavni projektant broda prvoga trgovačkog putničko-teretnog broda na nuklearni pogon, Savannah (1959.godina). Zanimljivost je da je tadašnji predsjednik Dwight Eisenhower, 15. travnja 1955. godine objavio odluku o izgradnji ovog eksperimentalnoga trgovačkog broda na nuklearni pogon, a Erazmovoj je tvrtki je bilo povjereno projektiranje.

Prvi trgovački brod  na nuklearni pogon “Savannah” (New York Shipbuilding Corporation, 1959. godina)

Brod Savannah bio je primjer civilne uporabe nuklearne energije i ispitivanja mogućnosti ugradnje nuklearnoga postrojenja u manje ratne brodove kao što su krstarice. Jedan je od četiri trgovačka broda na nuklearni pogon izgrađena u svijetu. Pogonsko postrojenje sastoji se od nuklearnoga reaktora snage 74 MW koji napaja dvije parne turbine te tako omogućuje pokretanje brodskoga vijka. Postizao je brzine od 21 čv (39 km/h) te s jednim punjenjem goriva mogao prijeći 300.000 nautičkih milja. [1]

Erazmo (Ben Erazmo) Tićac, 1904. – 1968 .

Brod je bio dugačak 181,5 m, širine 23,8 m i nosivosti 9.400 tona. U komercijalnoj službi bio je od 1962. do 1972. godine te je više puta uplovio u luku Rijeka.

U SAD-u je proglašen objektom od posebne povijesne važnosti. Nalazi u Baltimoreu, gdje je povremeno otvoren za posjetitelje. Na ploči postavljenoj na ulazu u brodski salon moglo se pročitati zlatnim slovima “Ben Tićac, projektant broda”.

Općina Kostrena postavila mu je na rodnoj kući u naselju Žurkovu 1999. godine spomen ploču kojom mu je iskazano priznanje za razvoj pomorstva.

Izvori:

Autor članka: Božo Cicvarić, mag.ing.traff.

Advertisement

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s