EYE HR, Hrvatski inženjeri

Mislav Baloković – hrvatski astrofizičar snimio crnu rupu i osvojio “Znanstveni Oscar”

Dr. Mislav Baloković mladi je hrvatski fizičar, postdoktorant na Harvardu te dobitnik jedne od najprestižnijih nagrada u znanosti “Breakthrough Prize”. Ova nagrada poznata je i kao “Znanstveni Oscar”.

“Znanstveni Oscar” se dodjeljuje za postignuća u fundamentalnoj fizici, matematici i znanosti, a novčano tri puta premašuje Nobelu nagradu. Dodijeljen je znanstvenicima koji su prvi snimili fotografiju crne rupe, a među 347 znanstvenika i inženjera, članova kolaboracije Event Horizon Telescope (EHT) koji dijele novčanu nagradu od tri milijuna dolara je naš Mislav.

Iako smo ponosni na dosadašnje rezultate, radimo dalje na novim i mnogima znanstveno još zanimljivijim rezultatima, tako da nagradu u ovom trenutku zapravo nismo očekivali – Mislav Baloković

Mislav je u Zagrebu je završio XV. gimnaziju nakon čega je studirao fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Studij je nastavio na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Splitu, na smjeru astrofizike, gdje je diplomirao. Doktorirao je na California Institute of Technology (Caltechu) i od tada je postdoktorand na Harvardu, točnije u Centru za astrofiziku Harvard-Smithsonian. Godine 2008. odradio je praksu u institutu Max Planck Institute for Astronomy.

Na Caltechu je radio s grupom znanstvenika na misiji NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) u kojoj su korišteni prvi sateliti u orbiti koji fokusiraju svjetlost u X zraku velike energije (3 – 7keV) unutar elektromagnetskog spektra.

Osim formalne edukacije Mislav je također sudjelovao u brojnim ljetnim školama kao što su: NAIC/NRAO Single-dish Radio Astronomy Summer School at Arecibo, 2013., NRAO Synthesis Imaging Summer School at the VLA, 2012., Vatican Observatory Summer School, 2010. te Split International Workshop in Astrophysics, 2007.

Zanimaju te slične priče o našim izumiteljima? Prijavi se na Newsletter i čitaj članke o brojnim hrvatskim postignućima. 🙂

Mislavovo područje djelovanja su aktivne galaktičke jezgre odnosno sustavi koji okružuju supermasivne crne rupe u središtima galaksija. Najviše se bavi teorijskim radom i promatranjima u raznim područjima elektromagnetskog spektra s naglaskom na rendgensko zračenje. Njegov rad uključuje promatranje, analizu i teorijsko modeliranje aktivnih galaktičkih jezgri te razumijevanje struktura super masivnih crnih rupa.

Projekte kojima se Mislav bavi možete proučiti na poveznici.

Neke od nagrada odnosno stipendija koje je Mislav osvojio su:

  • Chandra Cycle 20 Theory Grant, 2019–2020
  • NSF Diamond Achievement Award, 2019
  • Black Hole Initiative Postdoctoral Fellowship, 2017–2020
  • NASA Earth and Space Science Fellowship (NESSF), 2014–2017
  • International Fulbright Science and Technology Award, 2011–2014
  • NASA Group Achievement Awards, 2012 (2), 2014, 2016
  • Top stipendija za top studente, 2009–2010
  • AMAC-MA Željka Matutinović Memorial Grant, 2008
  • Croatian Ministry of Science, Education and Sports Scholarship, 2005–2009

Autor članka: Božo Cicvarić, mag.ing.traff.

Advertisement

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s