EYE HR, Hrvatski inženjeri

Hrvatski inženjeri: George M. Skurla

George Martin Skurla bio je poznati inženjer aeronautike, rođen u New Jersey-u, 1921. godine., podrijetlom iz Hrvatske. Njegov je rad bio izričito cijenjen u SAD-u.

Diplomirao je 1944. godine na Sveučilištu Michigan. Svoju karijeru započeo je kao pripravnik u svjetski poznatoj korporaciji Grumman (Grumman Aerospace Corporation), a 1965. godine došao je do pozicije direktora proizvodnje u Kennedy Space Center, inicijalno poznato kao NASA Launch Operations Center.

George Skurla bio je odgovoran za nadgledanje proizvodnje lunarnih modula pri razvoju programa Apollo.

Bio je odgovoran za nadgledanje proizvodnje lunarnih modula pri razvoju glasovitog programa Apollo. Svima poznati program Apollo bio je treći projekt slanja ljudske posade SAD-a pod vodstvom NASA-e, ujedno i prvi kojim je ljudska posada kročila na tlo Mjeseca 1969. godine. Georgeova je dužnost bila nadgledanje rada zaposlenika koji su sastavljali i isprobavali lunarne module za Apollo astronaute. 

Godine 1973. nadgledao je dizajn i proizvodnju  F-14 Tomcat  i A-6 Intruder  zrakoplova.

Zanimaju te slične priče o našoj bogatoj inženjerskoj povijesti?   Prijavi se na Newsletter i čitaj članke o brojnim hrvatskim inženjerima. 🙂

Vrhunac karijere George je dosegao 1985. godine kada je nakon 42 godine rada postao predsjednik Grumman korporacije. Northrop Grumman Corporation je treći najveći proizvođač modernog naoružanja na svijetu i te predvodnik u izradi ratnih brodova i podmornica. George je umro je u 80-toj godini u Melbourne-u, Florida.

U Florida Institute of Technology, odjel aeronautike imenovan je prema njemu, budući da je tamo sudjelovao u odboru povjerenika. Tamo je primljen u Kuću slavnih.

AUuor: Božo Cicvarić, mag.ing.traff

Advertisement

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s