EYE HR, Konferencije

EYE@Madrid 2019

Od 17. do 20. listopada 2019. godine održana je konferencija EYE@Madrid u Španjolskoj. Organizatori konferencije bili su članovi španjolske udruge industrijskih inženjera COGITI (Consejo General de la Ingeniería Técnica Industrial de España) u suradnji s krovnom udrugom europskih mladih inženjera EYE (European Young Engineers).

Tema konferencije bila je “Make Engineering Great Again”, kojom se kroz duhoviti naslov postavilo pitanje važnosti glasa mladih inženjera na europskoj političkoj sceni te njihove mobilnosti unutar Europske unije.

Na sastanku vijeća EYE-a u Madridu, EYE Hrvatska je izabrana kao organizator konferencije EYE@Zagreb u proljeće 2021. godine.

Na konferenciji je prisustvovalo više od 130 sudionika koji su imali priliku međusobno razmijeniti svoja iskustva i ideje, poslušati inspirativna predavanja inženjera s iskustvom rada u industriji, sudjelovati u kreativnim radionicama te posjetiti vodeće industrijske kompanije kao što su Airbus, Amazon , Naturgy, Renfe i slični.

Otvaranje konferencije EYE@Madrid

Hrvatsku delegaciju na konferenciji činilo je ukupno pet članova udruge EYE Hrvatska, dok su sjednici vijeća nazočili predsjednik Marin Dokoza i zamjenik predsjednika Božo Cicvarić.

Domaćini su konferenciju otvorili u prostorima akademske zajednice inženjera RAI (Real Academia de la Ingeneria), čiji su predstavnici sudionicima zaželjeli dobrodošlicu i uveli ih u program konferencije.

Glas mladih inženjera u parlamentu

Ono što je konferenciju u Madridu činilo drugačijom je to što se osim raznovrsnih radionica i lekcija inženjere nastojalo povezati s utjecajnim osobama u europskoj politici. Tako se već prvi dan konferencije organizirao posjet španjolskom parlamentu. U parlamentu su se razmijenile vizije mladih inženjera, sudionika konferencije i inženjera s iskustvom u politici te političara koji svojim glasom svakodnevno mogu utjecati na bolju poziciju i mobilnost mladih inženjera u Europi. Osim parlamenta, organiziran je i posjet gradonačelniku Madrida, D. Jose Almeida.

Posjet industriji

Nakon posjeta parlamentu, sudionici su posjetili svjetski renomirane industrijske tvrtke i otkrili što ih čini toliko uspješnima. Evo, koje smo kompanije posjetili:

Airbus – u Madridu, na lokaciji Getafe nalaze se odjeli tvrtke Airbus : Airbus (Commercial Aircraft), Airbus Helicopters, Airbus Defence and Space s otprilike 6.900 zaposlenika, a tvornica na toj lokaciji ujedno je centar za proizvodnju kormila dubine/visine odnosno elevatora zrakoplova.

Amazon– dio Amazonove globalne distributivne mreže nalazi se na lokaciji San Fernando de Henares u Madridu, gdje je 2012. godine otvoren prvi logistički centar Amazona u Španjolskoj. Centar je otvoren godinu dana nakon stupanja Amazona na španjolsko tržište.

Naturgy – tvrtka je vodeći proizvođač i distributer plina i električne energije s preko 5.4 milijuna korisnika plina i 3.7 milijuna korisnika električne energije.

Želiš saznati više o ovakvim događajima? Prijavi se na Newsletter i čitaj više o ostalim EYE konferencijama. 🙂

Renfe – španjolska je željeznička kompanija osnovana 1941. godine koja nudi usluge nacionalnog i međunarodnog prijevoza putnika, prijevoza tereta, logistiku, održavanje i radove te upravljanje voznim parkom. Tvrtka danas broji cca. 13.700 zaposlenika.

Canal de Isabel II – javna tvrtka za upravljanje vodoopskrbom i odvodnjom Madrida s 2.500 zaposlenih.

Inster – tehnološka i inženjerska kompanija za dizajniranje, razvoj i proizvodnju inovativnih rješenja i proizvoda u području obrane i sigurnosti te telekomunikacija. Fokus tvrtke je proizvodnja uređaja za komunikaciju u vojnoj i željezničkoj industriji te satelita.

Hej, iskoristi priliku i poveži se! Prijavi se na konferenciju EYE@Ohrid. 🙂

Predavanja i radionice

Drugi dan konferencije, sudionici su imali su priliku slušati različita predavanja i sudjelovati na radionicama. Rhys Phillips, inženjer iz tvrtke Airbus, održao je prvu radionicu na temu „Poslovno razmišljanje“ u kojoj je pokazao kako upotrebom “Lean Canvas” metode strukturirati ideju kako bi ona bila komercijalno provediva.

Za istaknuti su također radionice “Lean Office Methodology” Rafaela Salgada te predavanje inženjerke Susane Cueste iz Airbusa naziva: “Determined women break through as engineers”, koja je mlade inženjerke motivirala i ohrabrila da ustrajno nastave razvijati se u svojim inžnjerskim područjima djelovanja.

Sjednica vijeća – Najava EYE@Zagreb 2021.

Nakon radionica održana sjednica vijeća EYE-a na kojoj je izglasana važna odluka za EYE Hrvatsku. Naime, EYE Hrvatska izabrana je kao domaćin konferencije u proljeće 2021. godine – EYE@Zagreb. Sljedeće konferencije su EYE@Ohrid u svibnju 2020. te EYE@Kopenhagen u listopadu 2020. godine.

Sjednica EYE-a u Madridu, listopad 2019.

Vidimo se u Ohridu!

Na kraju konferencije uslijedila je gala večera na kojoj su se članovi COGITI-a zahvalili prisutnima i zaželjeli puno uspjeha u njihovim karijerama. Predsjednik EYE-a, dr. Frederik Schulze Spüntrup srdačno se zahvalio organizatorima te pozvao predstavnike Young Engineers Cluba iz Sjeverne Makedonije da nam opišu što nas to očekuje očekuje u Ohridu na sljedećoj konferenciji EYE@Ohrid 2020 – Bridging Engineering Perspectives.

Predstavnici EYE Hrvatska, s lijeva na desno: Marin Dokoza, Mia Tominac, Lucija Štefan, Ivana Gleđ i Božo Cicvarić

Veliko hvala predstavnicima EYE Hrvatska, predsjedniku Marinu Dokozi, zamjeniku predsjednika Boži Cicvariću, članicama Ivani Gleđ, Miji Tominac i Luciji Štefan te svim ostalim članovima EYE Hrvatska koji su pomogli i pridonijeli tome da Zagreb bude izabran kao domaćin buduće konferencije EYE@Zagreb.

Galeriju fotografiju pogledajte ispod:

Autor članka: Božo Cicvarić

Advertisement

Jedna misao o “EYE@Madrid 2019”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s