EYE HR, Hrvatski inženjeri

Hrvatski inženjeri – kemičari

Kratak sažetak hrvatskih kemičara:

Vladimir Prelog (Sarajevo, 1906. – Zürich, 1998.) hrvatski je kemičar i jedan od dvojice dobitnika Nobelove nagrade u području znanosti. Gimnazijsko obrazovanje završio je u Zagrebu, a daljnje obrazovanje nastavio je u Pragu, gdje je diplomirao i doktorirao inženjersku kemiju. Zanimanje za kemiju pokazao je već u srednjoškolskim danima kada je objavio prvi znanstveni rad.

Vladimir Nazor

Slavoljub Penkala jedan je od najznačajnijih izumitelja s početka 20. stoljeća, a njegov opus obuhvaća 80 izuma s područja mehanike, kemije, fizike i aeronautike (zrakoplovstva). Rođen je 20. travnja 1871. u Liptovskom Mikulášu (Liptószentmiklós), u Slovačkoj, a potječe iz obitelji poljsko-nizozemskog podrijetla. Nakon završetka srednje škole i studija na sveučilištima u Beču i Dresdenu, diplomirao je na Kraljevskoj visokoj tehničkoj školi u Dresdenu 25. ožujka 1898. i pisao doktorsku disertaciju s područja organske kemije.

Slavoljub Penkala

Zanimaju te slične priče o našoj bogatoj inženjerskoj povijesti?   Prijavi se na Newsletter i čitaj članke o brojnim hrvatskim inženjerima. 🙂

Franjo Hanaman (Drenovci, Vukovarsko-srijemska županija, 30. lipnja 1878. – Zagreb, 23. siječnja 1941.) bio je znameniti hrvatski kemičar i metalurg. Franjo se rodio 1878. u Drenovcima te se nedugo nakon rođenja s obitelji preselio u Brčko gdje je pohađao pučku školu, a u Zemunu nastavio školovanje u Realnoj gimnaziji. Nakon mature otišao je studirati u Beč, gdje je 1899. diplomirao na Kemijskom odjelu Tehničke visoke škole.

Franjo Hanaman

Lavoslav Ružička prvi je hrvatski dobitnik Nobelove nagrade za kemiju. Rodio se u Vukovaru 1887. Diplomirao i doktorirao je na Fakultetu kemijskog inženjerstva u njemačkom gradu  Karlsruhe, a tijekom svoje karijere radio je  kao asistent, docent i redovni profesor u Nizozemskoj i u Švicarskoj. Veliku popularnost stekao je objavljivanjem stručnih radova na temu sinteze muških spolnih hormona, a 1939. godine dobio je Nobelovu nagradu za istraživanja polimetilena i viših terpena.

Saznajte više o hrvatskim inženjerima iz drugih područja klikom na poveznicu.

Lavoslav Ružička

Zlata Bartl (teta Vegeta) rođena je 1920. u Sarajevu, a umrla je 2008. u Koprivnici. Nakon završene škole u Sarajevu,  upisala je današnji Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF). Po završetku studija stekla je zvanje profesorice kemije, fizike, matematike, meteorologije i mineralogije. Uz materinji jezik, prof. Bartl govorila je još i engleski, njemački, španjolski, talijanski i francuski jezik. Iako je imala stalan posao u rodnom Sarajevu s vremenom je shvatila da u Sarajevu nema mogućnosti za napretkom pa se preselila u Zagreb.

Zlata Bartl
Advertisement

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s