EYE HR

Put u svemir iz SAD-a preko Hrvatske

Jučer je u SAD-u ponovno, po tko zna koji put, ispisana povijest. Nakon 9 godina, iz SAD-a je ponovno poletjela ljudska posada u smjeru ISS-a (Međunarodne svemirske postaje). Ovaj događaj ulazi u povijest iz više razloga koje smo se trudili opisati u članku.

Što se zapravo dogodilo?

Ako već niste vidjeli vijesti u raznim medijima, jučer u kasnim večernjim satima po europskom vremenu s Kennedy Space Center-a na Floridi je lansiran SpaceX Falcon-9, raketa koja na svojem vrhu nosi SpaceX Dragon kapsulu s dva člana posade koji putuju na ISS. Raketu je sinoć bilo moguće vidjeti i iz Hrvatske, prvo je nebom prošla Međunarodna svemirska postaja nakon čega se moglo vidjeti i kapsulu SpaceX Dragon.

Foto: Marko Posavec Photography

Zašto u SAD-u nije bilo letova na ISS skoro cijelo desetljeće?

S obzirom da je NASA u vlasništvu SAD-a, podležna je različitim promjenama na političkoj sceni. Već je dobro poznata stvar kako se kroz svoju povijest, od samog početka NASA-e 1958. godine do danas mijenjao i stav američkih predsjednika, a samim time i financijska sredstva koja su NASA-ini programi dobivali. Zbog nedovoljnih financijskih sredstava letove u svemir tijekom zadnih 9 godina obavljala je ruska raketa Sojuz.

Privatna kompanija omogućila je veliki napredak u svemirskoj industriji

Gledajući objave u medijima moglo se primjetiti kako su astronauti Hurley i Behnken prema ISS-u otišli u privatnoj letjelici (po prvi puta u povijesti) SpaceX Dragon C206. Razlog tome je ugovor NASA-e i privatne kompanije SpaceX vrijedan oko 3,1 milijardu američkih dolara. SpaceX je u vlasništvu američkog poduzetnika, inovatora i inženjera Elona Muska. Elon je prije više od 18 godina dobio želju nastaniti Mars. Tada, pa možda i danas, suluda ideja, gurala ga je da gradi svoje razne kompanije, od Tesla Motorsa, The Boring Company-a pa sve do SpaceX-a, Elon je bio fokusiran i na svoju staru želju, doći na Mars. Da bi se to ostvarilo potrebno je potrebno novca i inovacija. Na kraju, jučerašnji let je dokaz da je Elon uspio proći jedan dio puta prema Marsu i iz toga svi možemo izvuči pouku kako se isplati biti uporan, ali i još puno toga.

Nova odjela, nova kapsula

Pogledaj ovu fotografiju… ne radi se o SF filmu ili fotomontaži. Ovako su izgledali astronauti prije jučerašnjeg lansiranja u svemir. Na ovom letu prikazana su i nova odjela za let u svemir koja se značajno razlikuju od prethodnih odijela. Ovo je revolucija svemirske odjeće.

Osim odijela, veliki napredak je i kapsula Dragon u koju može stati do 7 osoba, a opremljena je i raznim modernim računalima kojima se upravlja preko zaslona osjetljivog na dodir. Kao i odjela, kapsula predstavlja revoluciju putovanja u svemir.

Reusable thrusters – revolucija svemirskoj industriji

Kako bi smanjio troškove letova u svemir Musk je odlučio izgraditi spremnike i pogon koje je moguće ponovno koristiti. Da bismo bolje razumjeli o čemu se radi važno je razumjeti kako raketa izgleda i radi:

  • raketa se sastoji od više glavnih dijelova. Na dnu se nalaze motori iznad kojih se nalaze veliki spremnici s gorivom
  • Na vrhu rakete nalazi se teretni prostor/kapsula ili kapsula za ljude
  • Raketa može imati više spremnika i motora,
  • Nakon lansiranja, raketa putuje prema zemljinoj orbiti prateći liniju krivulje. Nakon što se dostigne određena brzina, a gorivo u spremnicima se potroši, spremnici i motori se odvajaju od kapsule.
  • Spremnici s gorivom i motorom do razvoja ponovno iskoristivih pogona su bili uništeni pri svom padu i nisu se mogli ponovno iskoristit

SpaceX je prva i jedina kompanija na svijetu koja ima razvijenu tehnologiju Reusable Thrustera tj. spremnika i motora (rakete) koji se vraćaju na Zemlju i mogu se ponovno koristiti. Da bi se vratili sigurni koriste se dvije lokacije za slijetanje, jedna lokacija je na kopnu, a druga na dva broda, tzv. “droneship” pod nazivima “Of Course I Still Love You” i “Just Read the Instructions”. Zbog takve inovacije cijena letova u svemir je drastično smanjena, a misije se mogu obavljati puno češće nego prije.

Zašto se uopće putuje u svemir?

Čitajući sve ove informacije neki su se možda zapitali zašto se uopće ulaže novac u svemirske programe, ISS i sve što ima veze sa svemirom? Razlog je jednostavan! Da bi se omogućilo putovanje u svemir potrebno je imati razvijenu industriju koja ima znanja razviti tehnologiju koja će omogućiti let u svemir. Osim toga, u svemiru je moguće obavljati razna istraživanja koja nije moguće obaviti na Zemlji. Neke od inovativnih rješenja koja danas svakodnevno koristimo u našim životima, a rezultat su razvoja tehnologije za svemir su:

  1. Memorijska pjena – nastala je za potrebe razvoja sjedala i kako bi se zaštitilo astronaute od iznimno visoke G-sile koja se javlja tijekom lansiranja i vraćanja astronauta na Zemlju
  2. Ručni usisivač – nastao je zbog misije Apollo 11 tijekom koje su astronauti posjetili Mjesec, a za NASA-u ga je razvila poznata američka firma Black and Decker
  3. Space Blankets – jeste li ikada u filmovima vidjeli ljude pokrivene dekom nalik na aluminijsku foliju? Ta folija, pod nazivom “Space Blanket” razvijena je NASA-inim istraživanjima za svemir, a danas se nalazi u mnogim paketima prve pomoći
  4. Termometar za mjerenje tjelesne temperature bez fizičkog dodira – sigurno ste tijekom razdoblja pandemije COVID-19 vidjeli termometre s kojima je moguće izmjeriti tjelesnu temperaturu s udaljenosti. Ovaj uređaj razvila je NASA zajedno s firmama s kojima radi na razvoju različitih uređaja u sklopu Technology Affiliates Program.
  5. Embedded Web Technology software – tehnologija razvijena kako bi NASA-ini znanstvenici i astronauti mogli upravljati i nadgledati eksperimente preko interneta. Kasnije je ova tehnologija predstavljena javnosti i smatra se začetkom IoT tehnologije. Ako imate klima uređaj s kojim upravljate preko interneta, perilicu rublja kojom upravljate na daljinu ili neki drugi uređaj koji funkcionira na sličan način, on zasigurno koristi EWT tehnologiju.

Zamislite kakva je tržišna pozicija firme koja koja za svemir razvije raketni motor.

Ovo su samo neke od inovacija koje su razvijene tijekom duge svemirske povijesti svijeta. U državama koje su značajno aktivne u svemirskim programima postoji veliki broj tehnoloških firmi koje razvijaju tehnologiju za svemirske letjelice, odjela za astronaute i sl. Inovacije koje izume tijekom istraživanja povećavaju konkurentnost gospodarstva jer “imate ono što drugi nemaju”.

Inženjeri grade svemirsku budućnost

Da bi ovaj let u svemir uopće bio moguć i da bismo danas uopće mogli koristiti razne inovacije razvijene za potrebe svemirskih programa bilo je potrebno imati veliku količinu znanja, motivacije i vizije i jako puno inženjera raznih usmjerenja, od strojarstva, kemije, građevine, informacijskih tehnologija itd. Da nema inženjera, ne bi bilo niti SpaceX-a, niti NASA-e, a niti slanja ljudi u svemir.

Autor: Marin Dokoza

Advertisement

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s