EYE HR

Održana radionica “Budućnost prometa”

Ove subote EYE Hrvatska organizirala je zanimljivu online radionicu pod nazivom “Budućnost prometa”.

Radionica je organizirana u suradnji s tvrtkom AVAIRX , a voditelj je bio njezin osnivač i izvršni direktor Manuel Chaufrein.

AVAIRX je tvrtka za strateško savjetovanje specijalizirana u području inovativnih prometnih rješenja i tehnologija, prometno planiranje i urbanizam. Više o tome pročitajte na linku.

Kako će izgledati promet u gradovima 2050?

Iako se tema čini namijenjena isključivo prometnim stručnjacima, radionici su pristupili i brojni drugi inženjeri, primjerice inženjeri kemije ili strojarstva čime je dijalog postao još zanimljiviji.

Ukupno je prisustvovalo 18 sudionika među kojima su bili i uvaženi profesori doc. dr. sc Edouard Ivanjko sa Zavoda za Inteligentne transportne sustave te doc. dr. sc. Luka Novačko sa Zavoda za cestovni promet pri Fakultetu prometnih znanosti.

Na početku radionice, nakon kratkog uvoda predsjednika EYE-a Marina Dokoze, Manuel Chaufrein predstavio je tvrtku AVAIRX te upoznao prisutne sa najnovijim prometnim rješenjima za koje su specijalizirani poput autonomnih i električnih vozila, autonomnim bespilotnim letelicama, ali se dotakao i tema carsharing-a te utjecaja virusa COVID-19 na mobilnost u budućnosti. Zatim je uslijedio grupni rad.

Zanimaju te ovakve radionice? Prijavi se na naš Newsletter i prati što je sljedeće. 🙂

Vizija prometa 2050?

Cilj radionice bio je u grupama raspraviti i prezentirati kako će promet u gradovima izgledati u budućnosti i koje nove tehnologije će biti prisutne.

Sudionici su bili podijeljeni u dvije grupe i imali su 10 minuta za raspraviti i pripremiti opis svoje vizije prometa u gradovima 2050-te godine, opisati pojedine sustave, a zatim iste prezentirati drugoj grupi.

Nakon zanimljivih predstavljanja sudionici su se složili kako su dodirne točke vizije prometa 2050 svakako bile veći postotak autonomnih i električnih vozila u gradovima, usluge autonomnog taksi prijevoza, integriraniji prijevoz, više narudžbi dronovima zbog veće količine rada od doma, dok bi kretanje po gradovima moglo biti više prisutno u svrhu rekreacije.

Nakon izvrsnih prezentacija, Manuel je izrekao svoje završne misli o predstavljenim idejama i pozdravio prisutne inženjere koji su se vratili svojim dnevnim aktivnostima bogatiji za još jednom međunarodno iskustvo.

Autor članka: Božo Cicvarić

Advertisement

Jedna misao o “Održana radionica “Budućnost prometa””

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s