EYE HR, Hrvatski inženjeri

Hrvatski inženjeri: Marcel pl. Kiepach

Marcel pl. Kiepach rođen je 1894. godine u Križevcima. Djetinjstvo i ranu mladost posvetio je proučavanju tehnologije i njenome unapređenju. Imao je punu roditeljsku potporu, posebno od oca Josipa koji je prepoznao njegov veliki talent te mu je financirao patente.

Marcel je svoje prve izume patentirao već sa 16 godina u više europskih zemalja.  U Berlinu je 16. ožujka 1910. godine patentirao brodski kompas koji pokazuje sjever bez obzira na prisutnost željeza ili magnetskih sila.

Zanimaju te priče ostalih hrvatskih inženjera? Prijavi se na Newsletter i saznaj nešto novo o našim inženjerima. 🙂

Nakon završene gimnazije u Zagrebu, upisao je studij gospodarskih nauka u Berlinu. Izuzetno ambiciozan, paralelno je studirao i  elektrotehniku u Charlottenburgu.

Drugi njegov važan izum je dinamo-stroj za rasvjetu svih vrsta kola. Taj je izum 1912. priznalo francusko Ministarstvo trgovine i industrije. Korišten je za osvjetljavanje kočija, automobila, omnibusa i željezničkih vagona, a električna energija proizvodila se kretanjem tih prijevoznih sredstava. Osim toga, dinamo se mogao napajati i energijom vjetra.

Sljedeći značajan Kiepachov izum bio je strujni prekidač za rendgenske aparate, koji je djelovao na principu tlak-plin.

Jedan od važnih patenata bio je i mali transformator za niski napon kojega je prijavio zajedno s poznatim konstruktorom Heinrichom Weilandom. Taj mali transformator proizvodio je niski napon za razne svjetiljke kao što su rudarske ili zubarske, za motore aparata za masažu i sl.

Kiepach je osmislio i  držač za čitanje knjiga te zahtjev za patentiranje postupka za namatanje svitaka na zatvorenim okvirima. Izumi su mu patentirani u Francuskoj, Njemačkoj, Engleskoj, Švicarskoj i Americi. Prototipove izuma prema njegovim crtežima radio je inženjer Arthur Kuhn iz Berlina.

Nacrt dinamo-stroja za rasvjetu

Godine 1914. godine Europu je zahvatio Prvi svjetski rat, a Marcel pl. Kiepach se dobrovoljno javio u vojnu službu. Bio je poslan na ruski front. U ratnom sukobu izgubio je život 12. kolovoza 1915. godine.

Zahvaljujući njegovoj sestri Pauli, sačuvano je mnogo Marcelovih osobnih stvari, poput originala patentnih pisama za njegove  izume, brojnih  korespondencija s raznim patentnim uredima, blok sa 130 listova izračuna, crteža, nacrta, formula i drugih olovkom ispisanih zabilješki.

Pohranjene su i mnoge fotografije, ali najzanimljivija je njegova godišnja svjedodžba osmog razreda tadašnje realne gimnazije, šk. god. 1911./12., gdje piše da je bio slab iz matematike, a ocjena njegovog znanja bila je dovoljan (2). No, zahvaljujući volji, upornosti i talentu koje je razvijao cijeli svoj život, izumio je mnoge stvari kojima se i danas svakodnevno služimo.

Autorica: Martina Kocijan, mag. ing. cheming.

Advertisement

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s