EYE HR, Hrvatski inženjeri

Hrvatski inženjeri: Nikola Tesla

Nikola Tesla (1856. – 1943.) jedan je od najvećih ako ne i najveći izumitelj našeg doba. Prvo školovanje započinje u rodnom Smiljanu gdje ide u Krajišku trivijalku, školu gdje se uči njemački jezik, računanje i vjeronauk, nakon čega odlazi u Gospić gdje ide u Pripremnu osnovnu školu i Nižu realnu gimnaziju. Iz Gospića odlazi u Rakovac u Karlovcu gdje završava Višu realnu gimnaziju. U Grazu upisuje studij na Visokoj politehničkoj školi sa stipendijom Vojne krajine, no nakon ukidanja stipendije radi razvojačenja Vojne krajine ne uspijeva završiti drugu godinu studija. Kratko vrijeme radi u Mariboru pa nakon smrti oca 1879. god. radi u Realnoj gimnaziji u Gospiću. Godine 1880. pokušava upisati studij u Pragu što mu ne uspijeva pa godinu dana kasnije počinje raditi u Budimpešti te sudjeluje u izgradnji prve telefonske centrale.

U Parizu Tesla radi za Edisonovu tvrtku (Continental Edison Company) te 1883. god. u Strasbourgu konstruira prvi model indukcijskog motora. Nakon povratka u Pariz Tesla dobiva preporuku Charlesa Batchellora i 1884. god odlazi u New York i zapošljava se u Edisonovoj kompaniji. Nakon nesporazuma s Edisonom 1885. god. Tesla osniva vlastitu kompaniju Tesla Electric & Manufucturing Company. Godinu kasnije mu tvrtka propada pa se uzdržava teškim fizičkim radom. Godine 1887. Tesla osniva Tesla Electric Company i prijavljuje patente: višefazni sustav prijenosa el. energije, indukcijski motor, generatore i transformatore.

Zanimaju te priče ostalih hrvatskih inženjera? Prijavi se na Newsletter i saznaj nešto novo o našim inženjerima.  🙂

Godinu dana kasnije, 1888. Tesla ulazi u partnerstvo s Georgeom Westinghousom i prodaje mu patente na bazi izmjenične električne energije za milijun dolara no, međutim dobio je oko 60.000 dolara (kako se navodi u nekim izvorima). Tesla se 1889. vraća u Europu te posjećuje rodnu Liku. To mu je prvi posjet Europi otkako je otišao u Ameriku. Godine 1890. započinje istraživati struje visokih frekvencija i godinu kasnije izrađuje Teslinu zavojnicu (transformator). Godine 1893. je održana izložba u Chicagu posvećena dostignućima iz elektrotehnike gdje Tesla prikazuje prednost izmjenične energije. U požaru 1895. god. uništen mu je laboratorij tako da ne uspijeva objaviti otkriće elektrona i x-zraka.

Teslina zavojnica
Izvor: https://sites.google.com/site/nikolates12345678/home/izumi

Godine 1896. je na Niagarinim slapovima puštena u rad hidrocentrala u kojoj su korišteni Teslini patenti na bazi izmjenične električne energije. Tesla je prvi načinio i daljinsko upravljanje pa je 1898. godine demonstrirao brod na daljinsko upravljanje.

Nastavlja istraživanja visokofrekventnih i visokonaponski struja pa 1899. podiže laboratorij u Colorado Springsu gdje i vrši eksperimente sa strujama. Godine 1900. započinje graditi sustav bežičnog prijenosa energije na Long Islandu koji nikad nije završio jer mu je J. P. Morgan ukinuo financijska sredstva. Tesla dalje nastavlja sa svojim izumima pa tako 1907. godine izrađuje turbinu bez lopatica koju godinu kasnije i testira, bavio se pronalascima vezanim uz strojarstvo od 1910 do 1922. godine.

Godine 1919. izlazi Teslina autobiografija „Moji pronalasci“. Tesla i dalje prijavljuje patente iz različitih područja kao patent za vakumiziranje, letjelica za vertikalno polijetanje, bavi se poboljšanjem procesa proizvodnje sumpora, željeza i bakra. Edisonovu medalju (najveće priznanje Američkog društva elektroinžinjera) je dobio 1917. godine a 1926. god. je postao počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1937. dobiva počasni doktorat Politehničke škole u Grazu i Sveučilišta u Parizu (http://www.mcnikolatesla.hr/nikola-tesla/biografija/).

Motor na izmjeničnu struju
Izvor: https://sites.google.com/site/nikolates12345678/home/izumi

Njegovi izumi imali su i još danas imaju nemjerljiv utjecaj na život čovjeka. Njegovi najvažniji izumi su:
– Sustav višefaznih struja i okretno magnetsko polje (izmjenični višefazni motori i generatori na principu okretnoga magnetskog polja)
– Izmjenični sustav prijenosa i distribucije električne energije
– Teslin oscilacijski transformator (Teslina zavojnica)
– Rasvjeta pomoću struja visoke frekvencije
– Sustav bežičnog prijenosa radiosignala i energije
– Teleautomatika (daljinsko upravljanje brodom)
– Teslina turbina
– Radio

Autor članka: Josip Dankić, mag. ing. traff.

Advertisement

Jedna misao o “Hrvatski inženjeri: Nikola Tesla”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s