EYE HR, Hrvatski inženjeri

Hrvatski inženjeri: Branimir Makanec

Branimir Makanec hrvatski je inženjer i jedan od velikana računarstva na području bivše Jugoslavije. Rođen je u Koprivnici 1932. godine. Potomak je plemićke obitelji iz koje su potekle mnoge poznate osobe iz doba Austro-Ugarske, među kojima su bili poznati političari, saborski zastupnici, odvjetnici, profesori te publicisti.

Makanec je 50-ih godina prošloga stoljeća upisao studij elektrotehnike na Tehničkom fakultetu u Zagrebu. U svome diplomskom radu bavio se projektiranjem i izvedbom prvog računala na području bivše Jugoslavije.

Branimir Makanec projektirao je i izradio prvog autonomnog robota nalik čovjeku na području današnje Republike Hrvatske.

Tijekom studiranja osnovao je sekciju naziva „Grupa kibernetičara“ unutar koje je 1959. godine projektirao i izradio prvog autonomnog robota nalik čovjeku na području današnje Republike Hrvatske.

Branimir je 1964. godine bio glavni inženjer na Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u današnjoj Vinogradskoj ulici u Zagrebu preko kojeg je postao projektirao i postavio prvu elektroničku učionicu za frontalnu programiranu nastavu.

Projektirao je prvo osobno  računalo u Jugoslaviji “Ivel Ultra” namijenjeno primjeni u obrazovnim ustanovama.

Dio života proveo je u SAD-u gdje je jednom prilikom upoznao Billa Gatesa, osnivača današnjeg Microsofta. Pri povratku u Hrvatsku 1968. godine osnovao je zagrebački Multimedijski centar (MMC) u kojemu je instalirao prvi tzv. Timesharing sustav Hewlett Packard 2000 na području Jugoslavije koji je primjenjivan u nastavi i učenju te su zahvaljujući tome školovani mnogi mladi programeri.

Prvo osobno  računalo u Jugoslaviji “Ivel Ultra” namijenjeno primjeni u obrazovnim ustanovama – projekt Branimira Makaneca

U jednom trenutku svoje karijere Makanec prelazi u tvrtku „Ivasim“ kao voditelj razvoja te projektira prvo osobno  računalo u Jugoslaviji “Ivel Ultra” namijenjeno primjeni u obrazovnim ustanovama. Posredstvom Zajednice za financiranje srednjeg obrazovanja oko 1000 „Ivel Ultra“ računala bilo je instalirano je u hrvatskim srednjim školama. Ovo računalo bilo je prvo serijski proizvedeno mikroračunalo u Hrvatskoj.

Zanimaju te priče ostalih hrvatskih inženjera? Prijavi se na Newsletter i saznaj nešto novo o našim inženjerima. 🙂

Od 1993. Makanec je u mirovini te se bavi razvojem virtualnih svjetova.

Makanecov doprinos računarstvu je izniman. Dobitnik je brojnih priznanja u području tehničke kulture. Godine 1984. uručena mu je plaketa „Informatika“ za zasluge na području promicanja informatičke kulture.

Dobitnik je državne nagrade za životno djelo „Faust Vrančić“ 1997. godine, nagrade za životno djelo Zagrebačke zajednice tehničke kulture “Dr. Oton Kučera” 2001. godine i nagrade za životno djelo “Dr. Albert Bazala” 2002. godine. Uz navedene nagrade, Hrvatsko društvo za promicanje informatičkog obrazovanja 2012. godine u Šibeniku mu je svečano uručilo „Povelju za životno djelo“.

Autor članka: Božo Cicvarić, mag. ing. traff.

Advertisement

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s